Реклама / Ads
23| 8578 |04.02.2022 НОВИНИ

Гешев на крак при Кирил Петков, моли го да не закриват ”Спеца”. Премиерът е непреклонен

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
Главният прокурор Иван Гешев отиде на крак при премиера Кирил Петков в сградата на Министерски съвет. Това потвърдиха от правителствения пресцентър. Оказва се, че Гешев е поискал срещата, за да моли да не се закрива т. нар. ”Спец”. Министър-председателят, обаче е бил непреклонен.
 

МС и прокуратурата пуснаха две различни съобщения за срещата, които нямат нищо общо по между си. Можете сами да ги сравните:

 

Ето какво казаха от МС: Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с главния прокурор Иван Гешев. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В рамките на разговора им в Министерския съвет господин Гешев апелира да не бъдат закривани специализираните съд и прокуратура, чиято дейност по думите му дава резултат. Премиерът Кирил Петков потвърди решението на правителството, изразено чрез качения за обществено обсъждане законопроект за промени в Закона за съдебната власт - а именно, че двете специализирани звена следва да бъдат закрити заради слабите им резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и други системни недостатъци.

 

От прокуратурата побързаха да съобщят за изхода от срещата. Според държавното обвинение всичко е преминало между двамата  по"мед и масло", в дух на разбирателство и партньорство.

 

Ето изявлението от ведомството на Гешев: Главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща с премиера Кирил Петков. Разговорът се проведе в сградата на Министерския съвет.  Обвинител номер едно акцентира върху нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции в рамките на техните законови правомощия.

 
Гешев изтъкна, че в интерес на българските граждани е държавните органи, чието правомощие е противодействието срещу престъпността и корупцията, да работят в синхрон и доверие, като това става при спазване на процесуалния ред. Главният прокурор подчерта водещата роля на българската прокуратура в неутрализирането и недопускането на зловредно чуждестранно влияние на територията на страната, засягащо и интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО. 

 

Главният прокурор увери министър-председателя и в ангажираността на Прокуратурата да допринесе за продължаване на съдебната реформа. Гешев потвърди готовността на прокурорите и следователите да участват активно в дискусиите по актуализиране на законодателството и Конституцията на страната, с оглед изпълнение на препоръките, залегнали в хоризонталния механизъм на Европейския съюз за върховенство на правото.

 

Обвинител номер едно отбеляза, че за осигуряването на бързо, ефективно и качествено правосъдие, е нужна всеобхватна реформа на съдебната система, в т.ч. и привеждането на наказателно-правната уредба в съответствие със съвременните предизвикателства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3306 |04.02.2022 Пендаровски сравни Кирил Петков с Нелсън Мандела /видео/ . 39| 49420 |04.02.2022 Може ли тайнствен жълт плик за Филип Димитров да се окаже ключов за изхода на делото за Гешев в КС? . 46| 5541 |03.02.2022 Кирил Петков: От президента нямам жълт картон, а предупреждение . 14| 3736 |03.02.2022 Мустафа Карадайъ: ”Демократична България” отказа среща с нас, Кирил Петков се държи като монарх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads