Реклама / Ads

 

55| 6633 |23.08.2021 НОВИНИ

Иван Костов: Олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации в НС

.
Иван Костов
”Политическата система е в патова ситуация. В парламента олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации”. Това заяви пред БНР бившият премиер Иван Костов и уточни, че парламентарната криза се задълбочава и страната се изправя пред конституционна.

Той подчерта, че задаващата се конституционна криза ще съсипе институциите на страната, те губят мощ и управляемост.


Според Костов парламентът е вкаран в безизходица от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който заяви, че не раздава порции, а задачи, но останалите формации не са "артисти от неговото шоу, за да им поставя задачи"


"Когато гласуваме на избори, не даваме порции от властта на своите избраници, а им се доверяваме, че ще изпълнят своите обещания. Същинската власт е отговорност и не е вече само пред тези, които са те изпратили в Народното събрание, а на всички. Така разбирана властта - като отговорност - е извън представите на г-н Доган и на г-н Трифонов", коментира бившият премиер.

 

Иван Костов изказа мнение, че за да стигне до успех третият мандат, президентът трябва да направи още един кръг консултации с парламентарните формации.

По думите този, който ще поеме мандата, трябва да види мнозинството, което да мотивира, за да подкрепи изпълнителната власт:

 

"Ще има успех само ако всяка партийна формация от това мнозинство заяви, че ще подкрепи само управленска програма, под която стои подписът на мандатоносителя и на останалите. На който и да се даде мандатът, трябва да е готов да подпише управленска програма и да я съгласува с останалите. Второ - да прецени каква отговорност може да поеме и всяка група да представи на мандатоносителя своите кандидати за министри. Трето - да се одобрява състава на министрите, предложени от мандатоносителя. Който и да е мандатоносителят, той няма да може да диктува на останалите своите условия.

Бившият премиер на България заяви, че има риск и след нови избори да няма правителство. Той сподели, че не вярва във възможностите на 46-ото Народно събрание да състави управленски кабинет:

"Ако стане, ще стане по силата на чудесата, а не по силата на обстоятелствата".

Според Костов има малка възможност за съставяне на правителство, ако ИТН премислят решенията си и не зависят от чужда воля.

 

Като шанс да се излезе от обстоятелствата Костов посочи вариант, при който президентът с легални политически средства да наложи на всички политически формации да се групират в мнозинство и да съставят правителство, защото може страната да остане без приет бюджет за следващата година:

 

"Има възможност и мнозинството на олигархията да се охрабри и да състави правителство. Ще бъде реванш за тези сили. Ако президентът не поеме тази роля, тези, които управляваха зад кулисите държавата досега, ще се осмелят и ще направят правителство. Имат всичките възможности и в това Народно събрание да направят правителство".

 

По темата за актуализацията на бюджета Костов заяви, че това трябва да се случи, но определи като безотговорен председателя на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански, който каза в интервю пред БНР, че три седмици са необходими за гласуване на актуализацията.


 Иван Костов прогнозира възможност за гражданска война в Афганистан:

"Не са ясни нещата там. Дали ще има бежанска вълна от талибаните, или ще има в тази бежанска вълна и талибани, прогонени от други сили? това е много сериозен въпрос на националната ни сигурност, затова трябва да имаме парламент и правителство, излъчено от парламента. Трябва да имаме пълен комплект на всички власти и всички институции да бъдат с пълен потенциал да управляват рискове и кризи, а те не са и ги отслабва самото Народно събрание. Неспособността да се излъчи правителство е най-големият риск за националната ни сигурност".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 13| 6118 |22.08.2021 Андрей Михайлов, ИТН: ”Не смейте да ме викате повече” - това ни каза Иван Гешев . 24| 4056 |20.08.2021 Аламанов: Промяна не е да сменим джипката с диванчето и един сърдит човек да се кара вместо друг . 8| 2577 |20.08.2021 Христо Иванов: Избори „2 в 1“ не са удачен вариант . 37| 23398 |19.08.2021 Христо Иванов: Косата на Тошко Йорданов пониква обратно, надявам се ИТН да се осъзнаят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ