Реклама / Ads
4| 5361 |19.10.2020 НОВИНИ

Иван Нейков: На всички избори пенсионната система получава крошета от политици

.
Иван Нейков Източник: БГНЕС
Много голяма част от политическите сили са готови да пожертват пенсионния модел в името на партизанлъка, в името на по-добри резултати на изборите. На всички избори пенсионната система получава такива крошета от страна на политици, които бъкел не разбират от осигурителна система.
 

Този каза пред БНР бившият социален министър Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика.

 

„Бяха готови да пипат наред инструментите в осигурителния модел, само и само да получат благодарност от народа. Пенсионната система не е система за благодарност. Пенсионният модел е опората на всяко цивилизовано общество. И ако това общество е готово в името на десет депутата да пожертва тази опора, значи не е толкова цивилизовано“, допълни Нейков. 


В анализа си на проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година Иван Нейков изтъкна, че не е ясна макрорамката на бюджета на НОИ, дават се отделни стъпки, но каква част от бюджета ще дойде от осигуровки, каква част от републиканския бюджет и ще расте ли „дупката“ в НОИ – все още няма отговор.


„Само преди 2 седмици бяха съвършено други идеите, които се предлагаха за 2021-а от гледна точка на пенсиите от първия стълб на НОИ. Има промяна и то по посока на становищата на експертите – да се запази моделът във вида, в който съществува, да се следва корекцията, годишната, актуализират се съгласно швейцарското правило – това е добре.“, обясни експертът.

 

„Онова, което притеснява експертния свят е, че действията, които се  предприемат под егидата коронавирус, защита, грижа – нито една от тези стъпки не променя статута на човека. Тези стъпки няма да извадят никого от състоянието на бедност, на недоимък. Каква е целта тогава?  Ако ще похарчим милиарди, а няма да постигнем цел поне част от хората да престанат трайно да бъдат бедни, значи нещо друго се иска с тия пари да се направи. И кой знае защо през главата започва да ти минава мисълта – ааа, март месец избори“, посочи още Нейков.

 

Абсолютното увеличаване на заплатите в бюджетната сфера, по един и същи начин, с един и същ ръст, отваря отново ножицата между високоплатени държавни служители и тези, които бяха пепеляшките в социалната сфера, смята бившия социален министър.

Като правилно Иван Нейков преценява увеличаването на осигурителния праг на самонаетите лица.

„В рамките на обявената променена социална политика под шапката на коронавируса ние нямаме мерки, свързани с демографията. Увеличаването на кръга от хора, които ще получават детски надбавки не решава нищо. Не може да се приеме, че хора с по-високи доходи ще започнат да получават 40 лева детски надбавки за първо дете, че това ще промени демографската картина на България. Това е пълна илюзия и според мен никой от управляващите няма и очаквания, минимални, в тази посока“, отбеляза още бившият министър на труда и социалната политика. 

 

Ако искаме друга демографска политика трябват други инструменти, категоричен е Нейков.

 

„В Полша близо 4 пъти са по-високи детските надбавки като абсолютна сума. Само че и Полша казва – никакъв ефект няма, демографски, по отношение на нарастване на раждаемост, в резултат на въвеждане на този инструмент.“, допълни експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8290 |17.10.2020 Евродепутатът Иван Синчич: Хърватска е клептокрация, но България е по-зле . 18| 11007 |16.10.2020 До 27 ноември трябва да бъдат регистрирани всички кладенци . 12| 7051 |14.10.2020 Полицията не допуска хора до Народното събрание докато вътре е Иван Гешев . 9| 8793 |14.10.2020 БОЕЦ: Иванчо, дръж каскета. Ще сме пред Партийния дом /видео на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads