Реклама / Ads
8| 3462 |29.06.2021 НОВИНИ

Иван Нейков: Заблуда е, че ще увеличават пенсиите на всички

.
Иван Нейков
”Има опасност да бъдат заблудени хората, че увеличават пенсиите на всички, а това не е вярно!”, заяви пред БНР Иван Нейков, директор на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър, в коментар на информацията, че НОИ разработва варианти за преизчисление на пенсиите, според който добавките от 50 лева да бъдат вкарани трайно в пенсиите
 

Той уточни, че тази заблуда ще създаде нови разочарования и ново напрежение:

 

"Проблемът е в натрупаната разлика между старите пенсии и сегашните, т.е. между отпуснатите преди 10-15 години и днешните. Получава се така, че хора, които са работили една и съща работа, но са се пенсионирали в различни години, разликата в пенсиите им ще е вече над 100 лева. Това създава усещането да несправедливост, защото те са работили заедно, имат еднакъв принос към осигурителната система - за годините, когато са са се пенсионирали, а пенсиите са различни. ... Трябва да се каже на хората, че не всички ще получат увеличение - пенсионираните преди 1, 2, 3 до 5 години, зависи от формулата, която се избере, те няма да получат такава актуализация. Говорим за актуализация на старите пенсии".

 

Нейков беше категоричен, че трябва да се изработи механизъм за адаптиране на старите пенсии към един среден осигурителен доход, който трябва да се избере по политически принцип, т.е. да се вземе политическо решение към коя година да стане това осъвременяване - дали към 2017, 2018 или друга година.

 

По думите му 50-те лева към пенсиите нямат нищо общо с преизчисляването и определи отпускането им като "абсолютно погрешен ход за начина, по който се искаше да се помогне на хората":

 

"Беше грешка да се пипат пенсиите. На хората, на които трябваше да им се помогне, се помага по линия на социалното подпомагане, а не по линия на социалното осигуряване. Когато веднъж дадеш нещо в социалната сфера, после е много трудно да го спреш!".

 

Бившият социален министър подчерта, че трябва да се прецени и колко пари може да отдели бюджетът за осъвременяването на пенсиите:

 

"Добрият ход на служебната правителство е, че вече има и политическа воля, не само да се приказва, а и да има актуализиране на старите пенсии. Това ще бъде направено". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 15884 |24.06.2021 Иван Костов: Ще има тежка битка. Институциите са просмукани от слабост. Службите да се разформироват . 4| 4221 |21.06.2021 Внесена е гаранцията на Десислава Иванчева. Адвокат Албена Белянова я плати с лични средства . 3| 3161 |21.06.2021 ВКС пусна Иванчева на свобода срещу 10 бона, тя събира парите чрез онлайн кампания . 2| 3405 |21.06.2021 Делото „Иванчева“ ще се гледа във ВКС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads