Реклама / Ads
5| 5940 |15.12.2013 НОВИНИ

Иван Славов: Един знаменит учен беше определил България като държава на духа, Сливен има правото да претендира, че е сърцето й

.
27 ученици бяха наградени в Националната образователна инициатива „Цветна олимпиада” в област Сливен. На тържествена церемония в залата на НТС, децата получиха грамоти, а също така пяха, танцуваха, импровизираха, като превърнаха съботния работен ден в празник на знанието. Организатор на проявата е НД „България си ти!“. Тя се осъществи с подкрепата на Община Сливен, със съдействието на издателство „Просвета”, верига хипермаркети „Технополис” и с медийното партньорство на „Канал 6” .
 

Олимпиадата се проведе от 4 до 11 декември в училищата – 11-то СОУ „Константин Константинов“, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Мария Склодовска-Кюри“, Сливенска професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Георги Козаров“, Професионална гимназия по механотехника – Сливен, Професионална гимназия по селско стопанство – Нова Загора, Професионална гимназия по техника и технологии – Нова Загора. Като на 12 декември представители на Движението, училищата, РИО-Сливен и Община Сливен сравниха резултатите на участниците и определиха областните победители в инициативата.

„Благодаря на организаторите за забележителната инициатива. Благодаря за усилията от Сливен и Нова Загора, че представиха, надявам се – достойно, образованието в Сливенска област. Сигурен съм, че идеята на Цветната олимпиада е още една възможност за поощряване на децата към познанието, към усещането за постижение, чрез усилията на волята, на ума, на духа, на способностите на всяко дете. Смисълът е в това непрестанното усещане за развитие, чрез което човек осъществява себе си, намира смисълът на живота въобще”, приветства проявата зам.-кметът по хуманитарните дейности на Сливен г-н Иван Славов. Той заяви гордо още: „Да не забравяме, че ако един знаменит учен беше определил България като държава на духа, то Сливен има правото да претендира, че е сърцето й. Със знанията, с обичта към творчеството, със стремеж към изява, вярвам, че всеки оттук участващите и множеството наши съвременници - преподаватели, ученици, ще го доказват навсякъде и на всеки час”.

Победителите бяха специално поздравени от началника на РУП-Сливен гл. инспектор Димитър Величков, адв. Андриана Андреева, зам.-председател на адвокатската колегия в Сливен; г-н Николай Сираков, директор на Регионален исторически музей; г-жа Даниела Ненчева, директор на Художествена галерия „Димитър Добрович”; г-н Августин Демерджиев, актьор на Драматичен театър „Стефан Киров”; г-н Стефан Пенев, зам.-управител на верига специализирани хипермаркети за бяла, черна, офис техника и IT „Технополис”-Сливен; г-н Николай Арабаджиев, председател на мотоклуб „Демоните”-Нова Загора; д-р Юлия Минчева, педиатър в ДКЦ.

„Адмирирам инициативата! Много е хубаво подобни мероприятия да стимулират нашето младо поколение да учи повече, за това да се представят по-добре в бъдеще”, коментира журналистът от „Канал 6” – Ани Гандева.

Колегата й от Българската национална телевизия Веселин Цветанов заяви, че от негово име и от името на медията, която представлява също отправя адмирации към „България си ти!“. „Снощи разговарях с възпитаник на една от гимназиите, участвала в олимпиадата. Знаете ли какво сподели той? Съжаляваше, че не е успял да се включи. По мое време Олимпиадите бяха задължителни и ние се чудехме как да се отървем от тях, сега е похвално учениците да имат такова желание да участват”, сподели той.

Лично, за да поздрави победителите дойде и световният шампион по гребане Виктория Димитрова. „Искам да пожелания на децата ни - сами за себе си да бъдат конкуренция, да не чакат някой от страни да ги стимулира.  Всеки път, всеки ден, да се сравняват сами със себе си. Утре да бъдат по-добри от днес!”, пожела тя на учениците.

„Може да се каже, че аз съм един пример за Вас, как един чужденец преди известно време пристига в България да учи. И така с труд, упоритост и постоянство, е станал това, което аз съм в момента. Така че смятам, че и вие по същия начин може да останете тук - в България, да успеете, както професионално, така и във всички области на живота. Моите деца са учили тук и работят тук в България, и се развиват изключително успешно и професионално”, разказа проф. Д-р инж. Андреас Хараламбус, зам.-директор на Висшия университетски колеж към ТУ-София.

След като бяха наградени учениците, купи получиха и отличилите се училища. Председателят на НД „България си ти!” г-н Димитър Куцаров обяви подредбата и поздрави всички участници, победители, учители, пом.-директори, директори, за усилията, неуморния труд, отзивчивостта и отговорното отношение към бъдещето на българското общество – децата. На трето място се отличи Сливенска професионална гимназия по строителство и геодезия. Директоът г-н Александър Борисов пожела на всички ученици да вървят напред и нагоре. На второ място бе Професионалната гимназия по селско стопанство, чийто директор г-жа Юлия Стефанова прие наградата с голямо вълнение. „Много се радвам, че Цветната олимпиада в Сливен се превърна в олимпиада на професионалните гимназии. Много съм щастлива, че нашите деца доказаха, че не само усвояват професии, но и основният учебен материал”, заяви тя. На първо място заслужено се подреди Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Мария Склодовска-Кюри”. Директорът й г-н Добри Маргенов заслужено получи и плакет за насърчаване на добрите практики в училище.

Специален поздрав към децата отправиха гласовете на „България си ти!” – Бобо и Сантра. Хлапетата пяха и се забавляваха с тях през цялото време, учителите и директорите също бурно аплодираха изпълнителите.

Учениците от всяко училище показаха, че освен професионални и общообразователни познания, са надарени и с талант. От ПГЕЕ показаха макетите на светещи коледни украси, които възхитиха всички и внесоха духа на Коледа. Ученици от ПГСС представиха картички от бисквити и коледна украса в импровизиран базар, чиято цел е да подпомогнат съученици в неравностойно положение. Диан Жеков  от строителната гимназия показа завидни музикални умения, изпълнявайки песента „Аз искам” на Революция Зет. Негови съученички пък пуснаха балони в залата с името на училището. За всички, които обичат българското бе изпълнението на народният танц на ученици от 11-то СОУ „Константин Константинов”, с ръководител Борислав Кисьов. Юрий и Димитър от ПГМ се представиха с бийтбокс. А чаровната Мариета Сиракова (10 г.) поздрави умните каки и батковци с „За тебе бях” на Лили Иванова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5569 |15.12.2013 Финансистът Иван Йончев е новият директор на БЕХ . 54| 7188 |14.12.2013 Реформаторският блок гони "Синьо единство" и Надка от редиците си ? . 3| 4996 |13.12.2013 Взривът в София не бил за убиване, а за сплашване . 54| 6433 |10.12.2013 Още един депутат напусна ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads