Реклама / Ads
1| 2942 |15.02.2023 НОВИНИ

Иван Таков: Изключването на 14-те няма нищо общо с уставните норми на партията

.
Иван Таков
Безумната практика ”Да изчистим БСП от другомислещите” даде висок трицифрен резултат - първо в Перник, вчера в Пловдив в навечерието на предизборната кампания, каза лидерът на БСП - София.

Изключването от партията на 14-те делегати на заседанието на 50-тия Конгрес в събота е много далече от уставните норми на БСП и е недопустимо преди избори. Това заяви Иван Таков по повод радикалните мерки, взети по време на най-висшия партиен форум и разразилата се буря в социалистическата партия в последните дни. Той добави, че безумната практика "Да изчистим БСП от другомислещите" е дала висок трицифрен резултат - първо в Перник, вчера в Пловдив в навечерието на предизборната кампания. Иван Таков отбеляза, че надеждите за конгреса са били други - да приеме нова стратегия за развитие на партията, да даде сила и кураж на всички социалисти, съмишленици и симпатизанти за достойно представяне на предстоящите избори, да привлече нови хора, но това не се е случило.

 

"В четирите дни след конгреса имаме около 300 напуснали партийни членове от цялата страна, коментира Иван Таков. - В същото време, от ръководството бодро говорят по всички медии, че конгресът е минал успешно, че изключените и напускащите са лоши, но други - добри, ще ги сменят и толкоз. Хубаво, но защо няма прилив на "добри" нови хора за членство - поне наполовина от напускащите "атентатори"?!"

 

Лидерът на БСП - София е категоричен, че партията не заслужава подобно отношение и поведение, не само по време на конгрес. "Вместо да обсъждаме и да приемем дълго чаканите нови идейни, програмни и организационни решения, както се очаква от сериозна партия, отново станахме свидетели на стара, междуличностна вражда, която продължи с още по-голямо ожесточение, заяви той. - Ако не спрем с това перчене, кой е по и най ще видим края на партия, за която поколения социалисти са дали труда си, а хиляди и живота си!"

 

Иван Таков добави, че оттеглянето от поста е достоен акт, когато е навреме. Лидерът на БСП - София припомни думите на Стефан Данаилов: "Когато партията загуби, председателят трябва да благодари и да се оттегли". "Само тогава го помнят с добро. Важно за всеки, заемащ определени партийни позиции е да знае, че те не са пожизнени, каза лидерът на БСП - София. - На поста, на който си избран, трябва да дадеш най-доброто. Необходимо е да притежаваш силна самокритичност и морал, да се оттеглиш в момент, важен за партията, а не за теб. Не става въпрос за изключване или гонене. На всички партийни позиции - отдолу до върха, са нужни хора умни, образовани, убедени, силни духом, за които организацията е първа грижа!".

 

Таков добави, че когато БСП не изпълнява задачите, за които е призвана, закономерно се появяват конкуренти за нейното място. "Пространството не търпи вакуум. Надявам се тези нови обединения да предлагат леви политики, каза Иван Таков. - Надявам се също, че не го правят само за участие във властта. Мисля, че след новосъздадената "Левицата", ще има и други проекти вляво".

 

Лидерът на БСП - София заяви, че категорично не приема радикалните прояви на протест. "Аз моята партия не бих я сменил по никакъв повод. Хвърлянето на партийния билет е по-лесното решение. Виждали сме го преди трийсетина години. Но вреди на партията. Затова, отново настоявам за разум и по-малко емоции", завърши Иван Таков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2816 |15.02.2023 Иван Шишков: До няколко месеца ще започне строителството на последния участък на АМ ”Европа” . 27| 4679 |14.02.2023 Хр. Иванов: Радев може да ни нарича ”партии на войната”, но това не го прави партия на мира. Обслужва Кремъл . 4| 2682 |14.02.2023 Петър Витанов: Очернящата кампания срещу нас се води от година и половина, изключването не е спонтанен акт . 6| 3244 |13.02.2023 Авторитетното брюкселско издание ЕURACTIV съобщи за изключването на Петър Витанов от БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads