Реклама / Ads
1| 3958 |10.01.2018 НОВИНИ

Иван Таков: Мерките срещу мръсния въздух в София са много закъснели

.
Иван Таков
Мерките срещу замърсяването на въздуха в София са много закъснели. Това заяви общинският съветник от групата на БСП в СОС и член на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори Иван Таков в предаването ”Код 11-13” на телевизия BIT.
 

"Трябва да припомня, че само до преди 7 месеца управляващите в Столична община отричаха да има подобен проблем, коментира той. - И трябваше да излезе докладът на Сметната палата, който показа, че мерките, предприети в периода 2011-2014 година са тотален провал, похарчени са 600 милиона лева, а качеството на въздуха не се е променило, за да признаят, че има проблем. И едва през 2017-а приехме нов доклад, с който тръгнахме да го решаваме. Прекалено късно!".

 

Иван Таков е категоричен, че замърсяването на въздуха в София не се дължи на климатичните условия в момента, както управляващите се опитват да се оправдаят.

 

"Причината са безхаберието и отказът години наред да бъдат взети мерки, обясни той. - Има нещо много елементарно, което трябва да започнем да правим, за да тръгнем да решаваме този огромен проблем. Говоря за миенето на улиците, което е много ефективна мярка за през лятото. Защото повечето от останалите мерки, които са посочени в доклада, ми се струват по-скоро пожелателни. Крайно време е да започнем да мислим как да тръгнем към подмяна на горивните инсталации, които от твърдо битово гориво, да минат на по-екологично. "Зеленият билет" също би бил работеща мярка, според нас. Дори трябва да стигнем до безплатен градски транспорт в дни на голямо замърсяване".

 

Общинският съветник от БСП обясни, че докладът с мерките срещу замърсяването на въздуха е следствие на вече наличен проблем. Тези мерки се базират на системата за ранно предупрежнеие, която вече доказано не работи. "От една медия установиха, че системата не е отчитала наличие на замърсяване през януари, напомни Иван Таков. - А впоследствие се оказа, че на места нормата на допустимо замърсяване с фини прахови частици е била надвишена 10 пъти. Повечето от мерките, които са описани в доклада са добри, но когато системата не работи, нали разбирате, че няма как и те да бъдат ефективни".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4359 |10.01.2018 Велков: Ако престъпници целят властта, може да ударят точно при откриването на председателството . 4| 4677 |07.01.2018 Комшийски шербет при откриването на църквата ”Св. Стефан” в Истанбул . 0| 4949 |07.01.2018 Къпят булки и зетьове за Ивановден . 1| 3870 |03.01.2018 Задигнаха въглища за отопления от приюта на отец Иван

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads