Реклама / Ads
0| 2700 |13.09.2022 НОВИНИ

Иван Таков: Неизпълнението на бюджета на СО от 460 милиона лева е много притеснително

.
Неизпълнението на бюджета на Столична община за тази година е 23% или 460 милиона лева, което е много притеснително. Това каза председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков по време на обсъждането на Доклада на столичния кмет Йорданка Фандъкова относно приемане на Годишен отчет за касовото изпълнение на бюджета на Столична община към 31 декември 2021 година на заседанието на Постоянната комисия по финанси и бюджет в СОС днес.
 

"Сериозното неизпълнение е основно в частта неданъчни приходи, каза Иван Таков, който е заместник председател на Комисията. - И това е огромното притеснение, защото неданъчните приходи са пряка функция от работата на администрацията в Столична община. Данъчните са се справили добре в събирането на задълженията и това се дължи основно на една законодателна промяна. Имам предвид чл. 169, ал. 3А от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Иначе казано - ако дължите данък за апартамента, не можете да си платите данъка на автомобила".

 

Иван Таков добави, че изпълнението на капиталовата програма е едва 46%, което е рекордно нисък резултат. "Изключително притеснени сме и недоволни от неизпълнението на бюджета, добави той. - Тук, наистина, дори няма какво да говорим за изпълнение, защото това си е направо неизпълнение на бюджета. А догодина ще коментираме подобни факти, тъй като същите грешки бяха допуснати и с Бюджет 2022. И отново ще търсим причините, а управляващите в Столична община, които го гласуваха, за пореден път няма да дадат обяснение на какво се дължи огромното неизпълнение на капиталовата програма. Както и сега не са дали в доклада.

 

Тези "обективни причини", които са посочени, а именно, че имало забавяне в изпълнението на проекти заради процедури и обжалвания, вече няма как да ги приемем сериозно. Те не работят. Защото години наред управляващите използват това оправдание. Как пък за цялото това време не се научиха да предвиждат тези опасности?! Фактът е един и е неоспорим - 300 милиона лева от средствата в капиталовата програма за 2021 година са останали неусвоени".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2657 |13.09.2022 Иван Костов разказва за Политиката отвътре в нова книга . 0| 2891 |12.09.2022 Иван Кръстев: Следващите 6 до 9 месеца ще бъдат най-тежките в историята на ЕС . 0| 2740 |12.09.2022 Лили Иванова дарява книги на опожарената библиотека в Кубрат . 0| 5335 |10.09.2022 Иван Таков: Днес бият, утре може и да убият някого заради възгледите му, дотам ли ще стигнем?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads