Реклама / Ads
2| 3035 |04.01.2023 НОВИНИ

Иван Таков: София може и трябва да бъде мост за сближаване на православните славянски народи

.
София може и трябва да бъде мост за сближаване на православните славянски народи. Това каза в словото си председателят на БСП - София Иван Таков по време на тържественото честване на 145 години от Освобождението на София пред Паметника на българския опълченец. На събитието, организирано с подкрепата на Градския съвет на социалистите от столицата, присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, народните представители от парламентарната група на "БСП за България", членове на Градския съвет на БСП - София, общински съветници, както и Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели и член н
 

Преди официалното честване, ръководството на столичните социалисти заедно с народните представители и общински съветници поднесоха венци и цветя на паметника на "Цар Освободител". А Иван Таков и неговият заместник Иван Пешев присъстваха на тържествената литургия по повод 145 години от Освобождението на София в църквата "Света Неделя".


"За България, за Русия, за Европа днес времето отново е преломно, каза още председателят на БСП - София в словото си пред Паметника на опълченеца. - Със страшна сила над нас виси един въпрос - ще бъде ли въвлечена България във война срещу Русия. Желанието на повечето българи е това да не се случва. Тук сме с вярата, че София може и трябва да бъде мост за сближаване на православните славянски народи. Готови сме да поставим началото на конструктивен диалог, да утвърдим София като територия на мира и разбирателството". 


В словото си Иван Таков заяви и дълбоката признателност на софиянци към подвига на руските воини и командира на Западния руски отряд генерал Гурко, към българските опълченци, водени от генерал Столетов, и към мъжеството на консулите на Италия, Франция и Австро-Унгария - Вито Позитано, Леандър Льоге и Йозеф Вандхард, отказали да напуснат София и по този начин спасили града от опожаряване.


"Гордостта, признателността и благодарността ни доведоха отново пред Паметника на българския опълченец, за да отбележим 145-тата годишнина от Освобождението на нашия град. Поклон пред великата саможертва на българските опълченци! Поклон пред руските и всички чуждестранни воини, военачалници, държавници, дипломати, журналисти, граждани, дали своя принос за Освобождението на София и България от Османско иго, каза още председателят на Градския съвет на БСП. - На този ден през 1878 година руските войски, водени от генерал Гурко, влизат в София, а ден по-късно с тържествен марш и бойни знамена минават по улиците на града ни. Камбаните на църквата "Свети Крал" тържествено известяват свободата на София. За нея с живота си плащат хиляди български хайдути, четници, опълченци, будители и възрожденци. Днес, 145 години по-късно, камбаните на "Света Неделя" отново бият. Бият, за да събудят националната ни съвест и достойнство. Честит празник на свободна София! Вечна памет на българските опълченци, на руските и чуждестранни воини, дали живота си за нашата свобода!".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3688 |04.01.2023 Иван Бакалов: Идва епидемия, то вика - ”Лъжеш ме, няма вирус”. Бракувахме ваксини за 50 млн. . 3| 3146 |04.01.2023 Рекордьор! Шофьор помете 7 паркирани коли в София . 28| 3295 |04.01.2023 Христо Иванов: Трудност е политиците да поемат отговорност, всички се опитват да минат по чорапи около това . 0| 4332 |04.01.2023 София маха стикерите за безплатно паркиране на електромобилите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads