Реклама / Ads
4| 4445 |17.07.2020 НОВИНИ

Иван Таков: София не трябва да се превръща в голям платен паркинг

.
Иван Таков
София не трябва да се превръща в един голям платен паркинг. Това е позицията на БСП от почти 10 години. С постоянното разширяване на териториалния и времеви обхват на синя и зелена зона се постига точно този ефект.
 

Това каза заместник-председателят на групата на БСП в СОС Иван Таков по повод планираните промени в Наредбата за организация на движението в София.

 

Те предвиждат разширяване на зелената зона около пазара „Иван Вазов“ и в горната част на кв. „Яворов“. Както и от септември синята зона да работи 7 дни в седмицата, а зелената – и в събота.

 

„Родителите, които искат да разходят децата си в някой парк в неделя, ще трябва да платят 4 лева за 2 часа, а след тях да си преместят колата. Това е неприемливо, защото ще ограничи голям част от хората. Градският транспорт, по принцип, е удачен начин на предвижване, но за тези, които са с малки деца, с колички, не е най-удобният вариант и те използват лични автомобили. Ето защо това не е най-разумната идея“, счита Таков.

 

По думите му социалистите са наясно с проблемите на Центъра за градска мобилност в резултат от липсата на постъпления по време на извънредното положение, но не са съгласни спадналите приходи да се компенсират с рестрикции, с ново разширяване на зоните и дори с вдигане на цената за тях.

 

„Ние считаме, че зоните са необходими, особено в централната част на града, в делнични дни. Видяхме какъв хаос настана, когато не работиха по време на извънредното положение. Но не сме съгласни да се правят самоцелни неща, без някакъв план и разчети“, категоричен е общинският съветник от БСП, който е и заместник-председател на Комисията по финанси и бюджет.

 

Според него мястото на колите не е по уличните платна и тротоарите, а в паркинги. „Но такива не се изграждат“, посочи той. Таков допълни, че идеята на създаването на Центъра за градска мобилност е била именно такава - с парите от платените зони за паркиране и репатрирането на автомобили да се изграждат паркинги.

 

„Вината за това не е само на Центъра за градска мобилност, а и на Столичната община – на администрацията и на кмета, защото не са си свършили работата“, заяви Иван Таков.

 

„Ние, от БСП, настояваме да се изготви програма за ударно изграждане на наземни и подземни паркинги. Средства има, но не се управляват правилно и ефективно. Само в сектор „Паркиране“ се събират около 35-36 милиона годишно, но много малка част от тях достигат до инфраструктурата за тази дейност“, обясни заместник-председателят на групата на БСП.

 

Той коментира и проблемите на хората, които живеят в центъра.

 

„Те недоволстват, защото въпреки, че са си купили винетни стикери, няма къде да паркират автомобилите си. Същевременно приходящите, които влизат в централната част на София, вместо да оставят колите си в паркинги, спират по тротоарите и по улиците. Това създава неудобство и затруднява движението и на превозните средства, и на пешеходците“, каза още Иван Таков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7527 |17.07.2020 Протестиращи и полицаи изпяха химна за край на 8-мия протест в София . 17| 6723 |15.07.2020 Ден 7 на протестите в София - хиляди се събират на площадите в страната/снимки/ . 46| 11943 |13.07.2020 Ден 5 на протестите в София - над 40 000 викат ”ОСТАВКА” в триъгълника на властта /снимки, видео/ . 13| 9532 |14.07.2020 Свободните адвокати поискаха оставката на Иван Гешев и Данаил Кирилов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads