Реклама / Ads
9| 4313 |27.01.2016 НОВИНИ

Хр. Иванов: Корупцията по високите етажи на властта - фокус на доклада на ЕК

.
Христо Иванов
“Кой ще повярва на Сотир Цацаров, който цяла година води опозицията срещу реформите и мобилизираше мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) да говори против реформата, против проверка на “Яневагейт”? Това запита пред bTV бившият министър на правосъдието Христо Иванов.
 
Той подчерта, че в момента най-важното е да видим, че прокуратурата има воля да направи истинска вътрешна реформа. “Докладът на Европейската комисия е вежлив, бюрократичен и експертен. Именно с този безстрастен тон той казва едно - в България воля за резултатна борба с корупцията по високите етажи на властта няма”, смята Христо Иванов.

По думите му, по време на периода, в който той бе министър, никой от висшите магистрати не е пожелал да види кой се е възползвал от проблемите със сигурността на системата, никой не е желал истинска проверка на “Яневагейт” и още много други скандали.

Според бившият министър на правосъдието забавените промени в Закона за съдебната власт далеч не са най-големият проблем на страната и дори не могат да бъдат обявени като проблем. Той припомни, че е трябвало да се изчака да се види какво точно ще приеме Народното събрание като промени в Конституцията, тъй като поправките в съдебния закон всъщност трябва да надградят тези в основния закон. И припомни, че ВСС е блокирала преговорите по тези поправки.

Иванов посочи още, че докато е чел доклада за Румъния, е изпитал завист, тъй като там имало много положителни моменти и дори “възторг” от направеното от северната ни съседка.

Христо Иванов коментира и сагата с писмото за „Химко“, което той бил скрил. Темата видимо ядоса бившия правосъден министър. „Вероятно ще се видим в съда с хората, които го твърдят. Става дума за две различни писма. Писмото не е било крито. То никога не е стигало до бюрото на министъра, който и да е той. Това е нов опит да ми се запуши устата“, посочи екс министърът.

„Същият господин е написал едно писмо, в което се оплаква от българския закон. Писмото, което е стигало до министерството е със съвсем различно съдържание и оплакванията в него са съвсем други. Това което е стигнало е работено по него от служители в министерството“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4202 |27.01.2016 Хр. Иванов: Смяната на ВСС е замитане на персоналната отговорност . 12| 4781 |26.01.2016 Хр. Иванов: Властта си измива ръцете заради доклада, оставка за Цацаров . 24| 11233 |24.01.2016 Хр. Иванов: Разпечатката на Д. Узунов за SMS-а до Борисов не е доказателство . 3| 5643 |21.01.2016 Хр. Иванов: Изборът на Узунов е фаза за разпускане на ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads