Реклама / Ads
2| 4203 |27.01.2016 НОВИНИ

Хр. Иванов: Смяната на ВСС е замитане на персоналната отговорност

.
Христо Иванов
Бившият правосъден министър Христо Иванов се обяви против поисканата анблок оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС). Според него, без анализ на причините за остро критичните бележки в доклада на Европейската комисия, смяната на Съвета би се превърнала в просто замитане на персоналната отговорност.
 
Със сигурност доста нескопосаният опит вчера да се посочат виновните за негативите в евродоклада е скроен така, че да не засегне интересите на главния прокурор. Общо-взето, беше направен опит да се разреши кризата така, както се разрешават ситуациите, когато губиш на карти. Във ВСС със сигурност трябва да има оставки, но е много важно да се направи разлика между тези, които с действията си са допринесли за негативите и критиките, и тези, които получават много силна подкрепа от Комисията в този доклад за своите действия. Разликата между това да заметеш един проблем и да го решиш, често пъти е много тънка, посочи Иванов пред БНР.

На въпрос трябва ли отговорност да се търси и от главния прокурор, който се смята за една от влиятелните фигури в Съвета, Иванов каза:

Когато в третата година на твоя мандат, след няколко гласувани кредита на доверие от страна на Комисията за определени организационни мерки, се предписва външен одит, и това е безпрецедентно във вече 9-годишната история на механизма, Комисията, така да се каже, казва в рамките на досегашната процедура на събиране на факти: "Ние вече не можем нищо да направим, изчерпани са нашите средства, трябва да бъде на място една много по-задълбочена проверка вътре в прокуратурата". Това наистина е едно гласуване на недоверие, много сериозно, от страна на нашите международни партньори. Аз смятам, че това поставя тезата на въпроса – В името на какво г-н Цацаров, след всичко това, иска да продължава още 3-4 години да бъде главен прокурор на България? Каква полезност за обществото, освен за себе си, това ще има?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4781 |26.01.2016 Хр. Иванов: Властта си измива ръцете заради доклада, оставка за Цацаров . 4| 4869 |26.01.2016 Само във Фрог: Бивши министри за смяната на шефа на отбраната . 24| 11234 |24.01.2016 Хр. Иванов: Разпечатката на Д. Узунов за SMS-а до Борисов не е доказателство . 3| 5643 |21.01.2016 Хр. Иванов: Изборът на Узунов е фаза за разпускане на ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads