Реклама / Ads
11| 7310 |12.06.2020 НОВИНИ

Хр. Иванов: Влизането в чакалнята - акция за спасяване на редник Цеко, провал за БНБ

.
Христо Иванов Източник: БГНЕС
Управлението на Борисов в цялата му красота: дори когато се случват правилните неща (като влизането в ERM II), те се правят по начин и доколкото запазват цялата гнилоч в държавата.
 

Винаги сме подкрепяли влизането в банковия съюз с надеждата да доведе до реален банков надзор и изчистване на токсичната прослойка от банкстери, произведени в задкулисието на ДС и обслужващи мафиотизацията на икономиката и държавното управление. И във същото време, изпълнението на изискванията за влизането в чакалнята се превръща в акция по спасяването на редник Цеко със бюджетни пари и широко затворените очи на БНБ.

 

Трябва да е ясно, че сме изправени пред поредния провал за БНБ и свързаните с финансовата сигурност институции като ДАНС.

 

БНБ няма никакво, ама никакво оправдание, за слабото състояние на ПИБ, след като (1) ѝ влиза в текущите задълженията да наблюдава и (2) през 2014 след опашките отпуснаха заедно с МФ специална ликвидна помощ, което значи, че банката трябва да е под особено специален надзор. Шест години са предостатъчно време банката да се оздрави, преструктурира и изобщо всичко да си дойде на мястото. Вместо това, стрес тестовете на ЕЦБ показват, че ситуацията продължава да е недостатъчно стабилна, което е на практика лоша оценка и за тези, които са назначавали регулаторните мерки. И се налага наши 140 милиона от ББР, вместо за подкрепа на средни и малки предприемачи в тази криза, да се натикват в джобовете на Цеко с надеждата, че щял да си "изкупи акциите с лихвите", съгласно умотворенията на премиера.

 

И този провал не е някакво изключение. Само да напомня и казуса с Общинска банка. И това важи за всички регулатори.

 

Вместо да имаме истински независими контролни институции, мнозинствата на ГЕРБ и ДПС и всякаквите им присъдружни парламентарни котерийки назначават калинки и безгръбначни, на които им се спускат "ценни указания" и те ги изпълняват безпрекословно.

 

Истината е, че няма да стане с някакви измъчени "отделни" "правилни" стъпки, както мнозина се надяват. Докато няма истинска политическа промяна, всичко ще си остава поредната "пунта-мара" и мимикрия. И винаги за наша сметка и в полза на приятелите на Борисов и агентурата на Сараите.

 

Идват избори...

 

Христо Иванов




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6149 |12.06.2020 Йонко Иванов: Новият закон за движение по пътищата е писан от милиционери . 24| 16538 |12.06.2020 Проф. Димитър Иванов: Отиваме към сериозна икономическа и социална криза . 10| 9127 |09.06.2020 Хр. Иванов: Борисов се бори за оцеляване, разчита на милостта на Сараите . 28| 10156 |29.05.2020 Христо Иванов: Иван Гешев приключи морално мандата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads