Реклама / Ads
1| 3367 |11.07.2021 НОВИНИ

Иво Инджов: Вотът от чужбина може да направи ИТН първа, а ДБ - трета сила

.
Иво Инджов
Близките резултати на ГЕРБ/СДС и ”Има такъв народ” означават, че партията на Бойко Борисов губи електорална подкрепа, а тази на Слави Трифонов вдига резултата си. Не е изключено вотът от чужбина да направи ”Има такъв народ” и първа политическа сила. Това обяви пред Dir.bg политологът Иво Инджов, базирайки се на последните екзитполове на социологическите агенции.
 

"Спадът на ГЕРБ е с 4-5%, респективно покачването при Слави Трифонов е в същия диапазон. Това означава разместване на политическите пластове. Мака че не се случи голяма изненада, но тенденцията е ясна - партиите на протеста, сред които водеща е "Има такъв народ", подобриха своето представяне на тези избори", добави Инджов.

 

"Съща така вотът от чужбина може да направи "Демократична България" трета политическа сила за сметка на БСП. Това ще е интересно", каза още политологът.

Според него трябва да се изчакат официалните данни от изборите от ЦИК, за да може да се смятат местата в парламента.

 

"В момента партиите на протеста събират грубо около 108-110 депутата, което не им стига. За да могат да управляват, ще им трябват гласове от БСП и ДПС. Според мен това е напълно осъществимо, ако говорим за подкрепа в определени тематични политики. Предвиждам експертно или програмно правителство, но с някаква подкрепа. Не вярвам да се върви към трети парламентарни избори до края на годината, защото те ще са крайно непредсказуеми за всеки един от участниците в тях", добави Инджов.

 

Политологът е на мнение, че резултатът на Българските патриоти, които остават към момента под чертата от 4% и не влизат в парламента, за него не е изненада.

 

"Патриотите много влошиха имиджа си като коалиционен партньор на ГЕРБ. Неслучайно лидерите им не се поставиха на водещи места в листите. Чисто и просто не им се получи механичният сбор, за да влязат в парламента. Те просто трябва да останат малко в страни от активната политика и да заложат на един прагматичен патриотизъм, а не на креслив, какъвто демонстрираха в последно време. За мен добър резултат прави друга патриотична формация, имам предвид "Възраждане". Това е една самостоятелна, русофилска, харднационалистическа партия. Такъв тип партии, които имат ясен профил, имат по-голям шанс да привличат електорат, отколкото една аморфна маса от националисти и вождове, които се опитват да се ребрандират, за да влязат в парламента", завърши той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3099 |11.07.2021 Първан Симеонов: Вотът от чужбина може да е решаващ . 3| 3029 |11.07.2021 Трябва да се мисли за екзит-пол в чужбина . 12| 3170 |09.07.2021 Рекорден брой секции за българите в чужбина . 7| 3479 |07.07.2021 Иво Инджов: Машините изяждат купения вот. Трети парламентарни избори ще са бомба със закъснител

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads