Реклама / Ads
0| 8767 |30.06.2009 НОВИНИ

Избират нов шеф на Софийски градски съд

.
Източник: източник
Дългоочакваният избор на нов председател на Софийския градски съд е първа точка в дневния ред на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) за 1 юли, сряда.
 

Петима са кандидатите – сегашните заместник-председатели на съда Георги Колев и Жаклин Комитова, съдиите Мария Вранеску и Петя Крънчева и председателят Светлин Михайлов. Никой от тях не е предложен от правоимащите по закон – председателят на Софийския апелативен съд или петима от ВСС, всеки сам е издигнал своята кандидатура.

Изборът трябваше да се проведе още преди две седмици, но бе отложен – заради мисията на Еврокомисията и заради една от кандидатките – Петя Крънчева, която оспори резултатите от атестацията си. Според предварителните прогнози на наблюдатели е твърде възможно при този първи опит и толкова оспорвани кандидатури, никой да не събере 13 гласа и изборът да се окаже неуспешен. При евентуален следващ избор могат да се появят и нови, по-безспорни за ръководния пост кандидати.

Междуврменно, любопитна интрига се заформя около избора на замeстник-председатели на Софийския апелативен съд (САС), които да ръководят съответно гражданското и наказателното отделение на съда. Даниела Дончева и Даниела Стоянова ще се състезават за заместник-шеф и началник на гражданското отделение, а Мина Топузова и Вера Цветкова за същите позиция в наказателното отделение.

За да на се получи отново закъсняла реакция постфактум както се случи при избора на Веселин Пенгезов за председател на САС, сега съдиите от този съд са решили да избегнат подобна грешка. За първи път при избор на съдебни началници, съдии от съответния съд изпращат до ВСС писма, с които категорично изразяват подкрепата си за един кандидат. Резултатите от писмата показват, че съдиите от наказателната колегия подкрепят Мина Топузова за зам.-председател на САС, а съдиите от гражданската колегия застават зад Даниела Стоянова. Аргументите за избора са, че и двете са опитни и отдавна са спечелили уважението на гилдията.

Изборът не е финализиран, ако се съди по слуховете, че другата кандидатка за наказателното отделение – Вера Цветкова е близка до "сивия кардинал" във ВСС – Иван Колев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4916 |27.06.2009 Гей парад преминава по софийските улици . 2| 4742 |22.06.2009 Маси от хора се насочват от един избирателен район към друг . 38| 7600 |19.06.2009 Над 100 избирателни секции разкрива МВнР в Турция . 39| 5188 |16.06.2009 Галевите свободни, вече агитират избиратели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads