Реклама / Ads
26| 12301 |11.11.2019 ГЛАСЪТ

Изборът на Гешев е законен, но и Левски е обесен законно - като ръководител на ОПГ

.
Пред сградата на ВСС напоследък е така...
Членовете на Висшия съдебен съвет не ги лови сън. Въртят се в леглото, броят овце, но повече броят гласовете за Иван Гешев четвъртък. Тогава ще се прегласува неговата кандидатура, която бе върната от президента Румен Радев. С много логични мотиви при това. От това как ще гласува всеки весесар зависи неговата и на семейството му съдба оттук насетне.
 

Главният прокурор Сотир Цацаров вече заяви, че отново ще даде гласа си за Гешев. Което, ако питате мен, е сигнал към останалите. Те затова и не спят...

 

Процедурата за избор на главен прокурор е законна и демократична, казват тези, които стоят зад кандидатурата на Гешев. Няколко гласа от партера се опитаха да напомнят, че това е така само формално и че демокрацията означава съвсем друго нещо. Бяха заглушени. А някои дори се страхуват за последствията.

 

Защото на всеки е ясно, че изборът на Гешев е избор на задкулисието – Пеевски, Доган и компания. Това задкулисие дава указания и как да бъдат надхитрени правилата, за да е всичко „по закон“.






Освен това всички знаят, че членовете на ВСС са номинации на партиите в парламента. Има и издигнати от съсловието, но там силно влияние имат отново задкулисните играчи. Това вече е ноторно известно.

 

И всичко, - да се подчертае, - е абсолютно законно. Както е било напълно законно обесването на Васил Левски, станало след присъда на законно създадена Специална комисия от Високата порта. Дякона е съден по чл. 55, ал. 1; чл. 56; чл. 66 и чл. 174, ал. 2 от Наказателния кодекс на Османската империя като ръководител на нелегална престъпна дейност, за каквато са имали турските управници революционната организация. 9-членната Специална комисия, в която са влизали висши турски сановници, членове на Държавния съвет, военни и юристи. Между тях е и Иванчо Хаджипенчович, кой също е член на Държавния съвет при Високата порта.

Дякона, според днешния аршин на закона и прокуратурата, е чисто и просто ръководител на Организирана престъпна група – ОПГ…






Потушаването на Априлското въстание също е напълно законно, защото въстаниците са нарушили член 1 на Османската конституция, който гарантира цялостта на империята.

И Законът за защита на държавата от 1924 г. е законен. По-късно е обявен за мракобесен, но жертвите, между които Гео Милев, Йосиф Хербст, Сергей Румянцев и др. това не ги топли…

 

Нито жертвите на Народния съд, който също след няколко десетилетия е обявен за репресивен и несправедлив.

 

Ако на някой му се струва прекалено да се замесват името на Гешев и неговият избор до такива събития, греши. Огромните правомощия и безконтролността на главния прокурор са предпоставка за злоупотреба с тях. Нарича се диктатура. Диктатура на прокуратурата. Има такъв период в историята на Съветския съюз – средата и края на 30-те години, - когато жертви на властовия и прокурорски произвол стават милиони граждани.

 

Нещо особено важно: Върховната касационна прокуратура извършва проверка срещу Иван Гешев по сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ. Според сигнала и публикации (в тях и СРС-та) на сайта Биволъ, докато е бил прокурор в Софийската районна прокуратура, Гешев е командирован в СГП като наблюдаващ делото срещу задържани за участие в огранизирана престъпна група за източване на ДДС за 145 754 820 лв. В разследването се твърди, че Гешев е помогнал на шефа на групата Владко Димитров да получи по-ниска присъда, като е намерил причини да не му бъде повдигано обвинение за данъчно престъпление. Заради изнесените данни от Върховна касационна прокуратура (ВКП) препраща сигнала на Специализираната прокуратура за проверка на изложените твърдения, като очаква да бъде уведомена за предприетите действия. Освен ВКП, по сигнала се е произнесъл и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Негово правомощие е да провери дали Гешев е извършил дисциплинарно нарушение, като е договарял споразумения с обвиняеми, уронващи престижа на прокуратурата.






Как така ВСС реши, че Гешев е невинен, преди да е завършила проверката? И как въобще тези хора решиха, че моралните въпросителни не засягат кандидата за главен прокурор?

 

Заради подобни казуси и скандали покрай номинацията за главен прокурор в Словакия страната се оказа в остра политическа криза вече втора година. А за предложеният Йозеф Чентеш има само съмнения в неговите нравствени и професионални качества…

Същото се случва и в Молдова, където десетки хиляди протестиращи обсаждат Съдебната палата и парламента с настояване да се отмени избора на определен човек за главен прокурор. Правителството е пред оставка и предсрочни избори.

 

Някой ден ще стане ясно, че решението на сегашния ВСС са били диктувани от „високата порта“. Че законът е използван, за да се прикрият следите на престъпления, извършени от политици, управници и мафиоти, а недоволните от това са били преследвани и репресирани.

 

Е, и? Всеки път ли ще чакаме десетилетия, за да проумеем, че законите трябва да ни служат сега, в този момент. И че управниците, дори тези в магистратурата, трябва да се съобразяват с обществения интерес. Ако отказват, трябва да бъдат принудени с граждански натиск. Защото справедливостта е част от свободата и демокрацията и всеки човек има право на нея.

 

Законите са измислени за благото на гражданите“, - е казал Цицерон. За благото на гражданите, а не благото на шепа управници. Не е ли ясно?

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 30410 |08.11.2019 Изборът на главен прокурор в Словакия доведе до политическа криза. У нас какво ли ще се случи? . 34| 19723 |07.11.2019 Ами сега? Гешев може да предизвика българска Пражка пролет . 18| 18391 |09.09.2019 Антимедия дупе дава за Гешев, само и само да не бъде разследвана . 11| 13688 |14.08.2019 Концепцията на Гешев – играта на демокрация свърши; La commedia è finita

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads