Реклама / Ads
6| 4358 |04.11.2020 НОВИНИ

Изборите в САЩ: Резултатите все още не показват ясно кой ще е следващият президент

.
Даналд Тръмп и Джо Байдън
Според последните предварителни резултати от изборите за президент на САЩ Джо Байдън води с 223 гласа в Избирателната колегия пред Доналд Тръмп, който изостава с резултат от 204.
 

Информацията съобщава Фокснюз, цитирана от БГНЕС.

 

Общите избори в САЩ на 3 ноември, в които се избират президент, 35 сенатори, 435 членове на Камарата на представителите и 13 губернатори, се проведоха в спокойна обстановка без забележими нередности, съобщават световните информационни агенции.

Настоящият ръководител на американската администрация Доналд Тръмп по-рано заяви, че Републиканската партия уверено води в ключовите щати, от които зависи изходът от надпреварата.

 

“Разбрах, че се справяме много добре във Флорида, много добре се справяме и в Аризона, представяме се невероятно добре в Тексас. Чувам, че се справяме добре навсякъде. Мисля, че ще прекараме страхотна нощ и много по-важното е, че ще имаме страхотни четири години”, каза Тръмп. Той прекара изборната нощ в Белия дом във Вашингтон.

 

В същото време кандидатът на Демократическата партия Джоузеф Байдън досега се въздържа от всякакви прогнози. Той отказа да прави това поради „суеверие”, но призова избирателите да гласуват за „новия ден на Америка“. Байдън изчаква изборните резултати в дома си в Уилмингтън, Делауеър.

 

Предварителните преброявания на гласовете от изборите в САЩ до момента все още не могат да са сигурен индикатор за това кой ще спечели – Тръмп или Байдън.

Към 21:00 часа местно време на източното крайбрежие на САЩ, след като избирателните секции бяха затворени в повече от половината щати на страната, данните показваха, че всеки от съперниците има реален шанс за успех.

 

Както симпатизиращият на демократите телевизионен канал Си Ен Ен, така и ориентираният към републиканците Fox News съобщиха, че нито Тръмп, нито Байдън имат 270-те електорални гласа, необходими за победа. На свой ред „Ню Йорк Таймс” прогнозира в първите часове след приключване на изборния ден в повечето щати, че Байдън е спечелил 85 електорални гласа, а Тръмп 61.

 

Преброяването на доста голяма част от бюлетините показа, че Тръмп предсказуемо печели в:

Индиана (11 електорални гласа),

Кентъки (8),

Тенеси (11),

Западна Вирджиния (5),

Оклахома (7),

Мисисипи (6),

Мисури (10),

Арканзас (6) и

Алабама (9), които традиционно подкрепят републиканците.

 

Байдън, както се очакваше, уверено поведе в щатите Нова Англия в североизточната част на страната, включително:

Масачузетс (11 електорални гласа) и

Кънектикът (7), както и

Илинойс (20),

Ню Джърси (14),

Вирджиния (13),

Мериленд (10) и

окръг Колумбия (3), които се считат за политическо владение на демократите.

 

В същото време в така наречените колебливи щати, от които до голяма степен ще зависи общите резултати от изборите, никой от съперниците не получи осезаемо предимство, което вече би позволило да се предскаже победата му. Тръмп, след временна разлика в преброяването на гласовете, навакса и леко изпревари съперника си в двата най-важни щати – Тексас (38) и Флорида (29).

 

Байдън от своя страна води в Пенсилвания (20), Охайо (18), Мичиган (16) и Северна Каролина (15). В тези щати не всички бюлетини са обработени, но ако кандидатът от Демократическата партия запази първенството в тези щати, тогава техните избиратели ще могат да осигурят цялостната му победа в битката за Белия дом.

 

В същото време трябва да се има предвид, че голям брой бюлетини, изпратени до избирателните комисии по пощата, ще бъдат обработвани в някои щати още няколко дни. Поради безпрецедентният им брой и близо 100 милиона предсрочно гласували заради пандемията американци, може да отнеме известно време, докато се получат резултатите от този вот, а крайните резултати може да изглеждат по-различно от това, което показват ранните преброявания.

 

От началото на пандемията поддръжниците на номинирания от Демократическата партия Джо Байдън проявяват силно предпочитание към гласуването по пощата. Повечето привърженици на президента Тръмп заявиха, че искат да гласуват в деня на изборите. Различните щати броят тези различни видове гласове по различни начини.

 

В резултат на това в някои от най-конкурентните щати – включително Флорида и Тексас – ранните резултати може да изглеждат твърде „розови” за бившия вицепрезидент Джо Байдън, преди да го приземят в последствие и да са по-представителни за истинския резултат. В други щати – особено Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин – Тръмп може да се зарадва на ранна преднина, която в последствие да намалее след преброяването на всички бюлетини.

 

Експерти предупреждават, че това не бива да се приема като знак за измама или нередности.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 11326 |03.11.2020 Изборите в САЩ на живо - вижте интерактивна карта с резултатите . 11| 6648 |02.11.2020 Румен Петков: Борисов се страхува от служебно правителство, защото друг ще организира изборите . 15| 5627 |28.10.2020 Снимки показват, че Фандъкова лъже за успешен ремонт на столичен булевард . 35| 12740 |27.10.2020 Цвета пак доказа, че е ПКП – кани наблюдатели за изборите в нарушение на два закона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads