Реклама / Ads
12| 5480 |31.01.2023 НОВИНИ

Изпаднаха ли в затруднение САЩ с обещаните оръжия за Украйна - къде им изчезнаха запасите?

.
Източник: личен архив
Само САЩ са доставили или са обещали на Киев над един милион артилерийски снаряди. Но американците изпитват все по-големи затруднения да осигурят нужните количества и са принудени да използват запасите си в оръжейни складове в Израел и Южна Корея.
 

"Това се превръща в проблем", казва Макс Бергман от Центъра за стратегически и международни изследвания CSIS във Вашингтон.

 

"Дължи се на факта, че през последните 20 години след атентатите от 11 септември в САЩ американците и европейците се концентрираха основно върху неконвенционални конфликти, като войната срещу тероризма или бунтовниците в Ирак или Афганистан", допълва той.

 

Така изведнъж САЩ се оказаха в ситуация да подкрепят (в лицето на Украйна) една държава, която е въвлечена в конвенционална война в Европа с една голяма военна сила.

 

Но също и оръжейната индустрия напоследък се концентрира върху нови високотехнологични оръжейни системи и като че ли малко занемари производството на конвенционално оръжие. Тя не може просто да премести шалтера, обяснява Бергман. "Това е процес, който сега започва. Възниква празнина, за запълването на която САЩ ще трябва да отворят оръжейните си депа. Ще отнеме години, докато те отново бъдат попълнени".

 

Но същото важи и за Европа: европейските  оръжейни концерни трябва да започнат отново да произвеждат такова оръжие. Досега водещи за тях не бяха собствените потребности на Европа, а световният износ. Сега се налага промяна на посоката, уверява оръжейният експерт: "Честно казано трябват нови инвестиции. Германия, Европейският съюз и другите европейски страни не само трябва да увеличат разходите си за отбрана, но и да се концентрират върху най-важното", допълва Бергман, цитиран от DW.

 

За целта се налага Вашингтон да преговаря с Израел и Южна Корея. Складираните там американски оръжия са собственост на САЩ, но те се пазят за възможни конфликти в Близкия Изток или Азия. Затова наличностите там трябва да бъдат отново запълнени по най-бързия начин.

 

В същото време не е изключено съпротивата срещу американските военни помощи за Украйна да започне да нараства в Американския конгрес. От началото на тази година републиканците имат мнозинство в Камарата на представителите. Като цяло те не възразяват срещу помощите за Украйна, но имат забележки относно размера на тази помощ.

 

Според Макс Бергман истинското предизвикателство ще бъде дали и през 2024 г. ще имаме военна подкрепа за Украйна в сегашните мащаби. Много по-актуален става и въпросът за ангажимента на Европа.

 

Ако САЩ вече няма да могат да подкрепят военно Украйна в същите обеми, както през 2022 и 2023 г., тогава тежестта ще се пренася все повече към Европа, допълва експертът по въпросите на отбраната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2991 |26.07.2022 Надзиратели излязоха на протест в Добрич, търсят си обещаните пари . 0| 3446 |14.05.2022 Министър Караджов: Около 40% от обещаните пари са платени на пътните фирми . 2| 2996 |31.01.2022 Цацаров изпрати на НС обещаните предложения за промени в КПКОНПИ . 2| 2945 |30.11.2021 Когато обещаните тестове дойдат, големите ученици се връщат в клас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads