Реклама / Ads
0| 5243 |03.07.2007 НОВИНИ

Изпитите приключиха, втора серия е голямото тичане по училищата

.
Дали безкрайно трудно по интернет или по-лесно в т.нар. училища -”гнезда”, вече е известно колко е изкарал седмокласникът на изпитите за елитните училища. Оттук нататък предстои "толямото тичане" около записването в училищата, за които е стигнал балът. Как да стане това с цената на по-малко скъсани нерви?
 

В периода от 03.07. до 06.07. във въпросното училище-гнездо се попълва заявление. Преди това е необходимо:

* Запознаване с т.н. честоти, които дават представа за броя на кандидатите със съответния сбор от оценките от двата изпита. Може да се изчисли бала в зависимост от профила.

- за профил „Хуманитарен” – утроената оценка от теста по БЕЛ + оценката от теста по математика + оценката по БЕЛ + оценката по още един предмет  /ще го видите в план-приема/ от удостоверението за завършен 7-и клас;

- за профил „Природоматематически” и „Технологичен” – утроената оценка от теста по МАТ + оценката от теста по БЕЛ + оценката по математика + оценката по още един предмет /ще го видите в план-приема/ от удостоверението за завършен 7-и клас;

- за профил „Чуждоезиков” – удвоената оценка от теста по БЕЛ + удвоената оценката от теста по математика + оценката по БЕЛ + оценката по математика от удостоверението за завършен 7-и клас;

- за профилите „Изкуства” и „Спорт” и за определени специалности, изискващи изпит по изобразително изкуство, музика или хореография – оценката от теста по БЕЛ + оценката от теста по математика + удвоената оценката от теста за проверка на способностите + оценките по още два предмета /ще ги видите в план-приема/ от удостоверението за завършен 7-и клас;

- за специалностите от професионалните гимназии – утроената оценка от теста по математика + оценката от теста по БЕЛ + оценките по два предмета /ще ги видите в план-приема/ от удостоверението за завършен 7-и клас;

*Запознаване с план-приема на регионa.

- попълване на заявление, като при подреждането на училищата задължително се спазва правилото - на първо място да се постави най-предпочитаното училище по съответния профил/специалност от професия, след него по-малко желаното и т.н.

* След като излязат резултатите от първото класиране /до 10.07./, има две възможности:

- Да се запише детето в училището, в което е прието – от 11.07.до 13.07. ;

- Да се подаде молба за участие във второ класиране в случай, че профилът (или специалността от професия), по който детето е класирано, не е най-предпочитаният. Подаването на молбата става в училището, в което детето е класирано, а не в училището-гнездо!

* При второто класиране детето запазва мястото си, т.е. не може да бъде изместено от него или да падне на по-долна позиция. Ако обаче бъде класирано на по-горно желание, няма право да избира между местата от старото и ново класиране.

Ако детето е класирано по първо желание, задължително трябва да се запише, в противен случай губи правата си т.е. не може да участва в класиранията. Между първото и второ класиране няма право и възможност да се пренареждат желанията. Ако детето не е класирано никъде, то автоматично участва във второ класиране, а подаване на молба не е необходимо. След обявяването на резултатите след второ класиране /до 16.07./ в училищата- гнезда отново има следните възможности:

- Да се запише детето в училището, в което е класирано – от 17.07. до 19.07.;

- Да се участва в трето класиране, което на практика е повторение на първото класиране, но само на база на останалите свободни места, които се обявяват до 23.07.

* Подаването на документите за участие в трето класиране става отново в избраното училище-гнездо /24.07.-25.07./. В новото заявление се подреждат нови желания само въз основа на свободните места. Принципът и тук е както при първо класиране – на първо място поставяте най-предпочитаното училище по съответния профил/специалност от професия, след него по-малко желаното и пр.

* Обявяването на резултатите от третото класиране става на 26.07.

* Записването е на 27.07. и 30.07.

* Обявяването на резултатите от трето записване и свободните места е на 31.07.

* Попълването на незаетите места след трето класиране не е централно, а се определя от директора на съответното училище. За целта молбата за участие и всички необходими документи се подават в самото училищe. "ФН"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6759 |03.07.2007 Спас Спасков си е изпълнителен директор на "Пирогов", а след конкурс може да продължи да бъде такъв . 2| 6559 |02.07.2007 Още двама зам.-министри дадоха оставки, вакантните кресла са вече пет . 4| 5178 |02.07.2007 64-ма от властта „забравили” да декларират доходите си за миналата година . 2| 5467 |02.07.2007 София вече е Европа: Пускаш SMS и паркираш, пишат ти, ако закъснееш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads