Реклама / Ads
29| 5721 |16.05.2009 НОВИНИ

Израелска подкрепа за Яне Янев срещу корупцията

.
Яне Янев Източник: Вяра Йовева
Ще дойда в България, когато вие станете министър-председател, това каза министърът без портфейл в правителството на Израел проф. Авишай Браверман след среща с лидера на РЗС Яне Янев.
 

Това съобщиха от пресцентъра на "Ред, законност и справедливост".
Яне Янев бе на делово посещение в Тел Авив, за да се запознае с политиката на Израел в борбата й срещу корупцията и организираната престъпност.

В сегашното правителство на Израел професорът икономист влиза от Партията на труда на Ехуд Барак. Според Браверман държавата никога не е имала толкова министри и много администрация.
”ИВ Израел никога не сме имали проблеми с евреите от България, проблеми създават евреи, дошли от други страни, но българските са сред най-авторитетните”, подчерта проф. Браверман.

 Той поясни, че в книгата на Миша Глени "МакМафия: престъпност без граници", в която е отделено особено място за България, фактите и изводите за корупцията в страната ни са страшни. Еврейският министър следи и познава пагубното равнище на корупцията в България и на организираната престъпност. Той не скри и проблема с корупцията в родината си, но подчерта независимостта и адекватността на израелското правосъдие. За себе си министърът казва, че го наричат Браверман, (смелият), защото не престава да се бори срещу корупцията особено сред политиците. Дори професорът самоиронично каза, че бил поканен в правителството за финансов министър, а не получил нищо, показвайки скромния си, но елегантен офис в един от телавивските небостъргачи.

Според него са позабравени идеалите на бащите на демокрацията, както той нарече Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън и Джон Адамс. Идеалите на първо място се основават на доверие в обществото към неговите лидери. Обществото трябва да види в своето ръководство истинско и честно изпълнение в служба на държавата и хората. А това явно не се случва и в България, където държавата се е сраснала с мафията.

Браверман е един от създателите на глобализацията като философия не само на новото мислене, но и на развитието в икономиката. Според Браверман глобализацията обаче е създала условия и за голяма корупция. Средната класа става заложник на корупцията така, както терористите взимат своите заложници и поставят условия. Както светът се обедини в борбата срещу тероризма, така трябва да се води борба с корупцията, категоричен е израелският професор.

Браверман е бил зам. директор на Световната банка, отговарящ за страните от Третия свят и Източна Европа. В Свтовната банка е координирал и финансирането на социалните политики в началото на прехода от 1989 г. След края на мандата във Вашингтон се връща в Израел, където 16 години е ректор на университета "Бен Гурион" в Бершева, в сърцето на пустинята Негев.

Министърът каза, че където и да пътува, винаги носи със себе си три книги – "Ейбрахам Линкълн", "Джон Адамс" и "Хари Труман" и ги показа на консерватора Яне Янев, за да покаже колко са разгръщани и препрочитани. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4923 |15.05.2009 Повдигнаха три обвинения срещу Мария Мургина . 51| 4559 |10.05.2009 ГЕРБ води по подкрепа, Я. Янев наближава 4 процента . 7| 5111 |10.05.2009 Срещу 7665 евро месечно ще се разписват новите евродепутати . 17| 5575 |09.05.2009 Я. Янев: Има сигнали срещу Й. Лечков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads