Реклама / Ads
6| 4600 |20.01.2024 НОВИНИ

Израелски удар в Дамаск уби най-малко четирима иранци от паравоенната Революционна гвардия

.
Израелски удар срещу сирийската столица Дамаск разруши днес сграда, използвана от иранската паравоенна Революционна гвардия, и уби най-малко четирима иранци, предаде Асошиейтед прес, като се позова на сирийски и ирански медии. 
 

Сирийската армия каза, че сградата в строго охраняемия западен квартал на Дамаск "Мазех" е напълно разрушена и добави, че израелските военновъздушни сили са изстреляли ракети, докато са прелитали над окупираните от Израел Голански възвишения в Сирия. 





Няколко часа по-късно израелски дрон удари кола близо до ливанския южен крайбрежен град Тир, като уби двама души, предаде националната информационна агенция на страната. За момента не е ясно кой е бил целта на атаката, но подобни удари в миналото са били насочени срещу членове на подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула, както и срещу палестинската групировка Хамас.

 

Новинарският сайт "Нур нюз", за който се смята, че е близък с иранската разузнавателна служба, идентифицира двама от убитите в Дамаск като генерал Садегх Омидзадех, заместник по разузнаването на силите "Ал Кудс" в Сирия и неговият заместник, който носи псевдонима Хадж Голам. По-късно бе публикувано изявление, с което бе потвърдена смъртта на Ходжатолах Омидвар, Али Агазадех, Хосеин Мохамади и Саед Карими, но не е уточнено какви са били техните длъжности. 

 

За момента разликата в информацията не е разяснена. 

 

Опозиционният Сирийски център за наблюдение на състоянието на правата на човека, който следи войната, заяви, че най-малко шестима души, петима иранци и един сириец, са убити в ракетна атака, извършена, докато представители от подкрепяни от Иран групировки са провеждали среща. Ръководителят на центъра Рами Абдурахман каза, че трима от иранците са били командири и добави, че други четирима все още са в неизвестност под развалините. 





Около разрушената четириетажна сграда са разположени сили за сигурност, а в района са забелязани линейки и пожарни коли. 

 

Нападението е извършено на фона на увеличаващото се напрежение в региона, докато Израел продължава офанзивата си в Газа, която започна след атаката на Хамас, извършена на 7 октовмри, при която бяха убити около 1200 души, а около 250 бяха взети за заложници в Газа. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 4524 |20.01.2024 Хампарцумян: Българският лев е загубил своя "суверенитет" през 1997 г. . 28| 13049 |20.01.2024 Съдът отне 66 имота от Симеон Сакскобургготски . 28| 4865 |20.01.2024 Ген. Съби Събев: Трябва да поискаме системи "Пейтриът" да бъдат разположени в Бургас и Варна . 5| 7893 |20.01.2024 Красимир Тахчиев: Изкуственият интелект може да доведе до повишаване производителността на труда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads