Реклама / Ads
Frognews
2| 3711 |07.02.2019

Изтърбушиха емблематичното софийско кино ”Европа Палас”, бившето ”Д. Благоев”

.
Министерство на културата и Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ с неясни мотиви дадоха „зелена светлина” за трансформацията на прочутия кинотеатър със славна история в голям супермаркет за хранителни стоки, алармират от сдружение „Кинопамет”.

Някогашното емблематично кино "Европа Палас" /известно и като "Д. Благоев"/ на ул. "Алабин" 35 в София до броени дни ще остане само блед спомен от миналото – арт салонът вече е изцяло изтърбушен и с пълна сила върви процесът на преустройство с промяна на предназначението на кинотеатъра в хипермаркет. Любимото на поколения столичани и гости на града кино се открива през далечната 1938 година, "Европа Палас" е дело на известния български архитект Асен Михайловски. Тъй като то е било едно от най-модерните и луксозни за времето си, в пресата тогава излизат редица ласкави отзиви и публикации за "най-големия кинотеатър не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа".

 

Забележителното кино "Европа Палас" е обявено за паметник на културата през 2011 г., то е и част от архитектурно-строителния ансамбъл от историческия градски център на столицата. Чиновниците от НИНК и Министерство на културата обаче с лека ръка разрешиха радикалната промяна на предназначението на киното, без да изпитват сантименти и носталгични чувства към бляскавото минало на тази културна институция и без да се интересуват от неговия защитен статут, изтъкват от сдружение „Кинопамет".

Усилията на новия собственик на някогашното култово кино да „усвои" максимално площта на арт салона за нуждите на бъдещия хипермаркет с премахването и на вътрешни стени обаче сериозно застрашават сигурността и устойчивостта на сградата на „Алабин" 35, предупреждават от сдружението. Извършваните радикални намеси и промени в конструкцията на киното, строено през 1938 г., когато у нас не действаха днешните строги европейски противоземетръсни норми за строителство, пораждат риск при евентуални бъдещи силни сеизмични изяви, доближаващи се до прогнозните за Софийската сеизмична зона, а те са с максимален очакван магнитуд до 7 по Рихтер, допълват от сдружение „Кинопамет". Във връзка с това настояваме Столична община да изиска спешно да бъде извършена независима експертиза от Университета по архитектура, строителство и геодезия съвместно със Съюза на архитектите в България, за да се установи дали въпросното преустройство на "Европа Палас" в просторен хипермаркет не застрашава сигурността на конструкцията на сградата на „Алабин"35 при едно по-силно земетресение, отбелязват от Сдружение „Кинопамет". Независимата експертиза за сеизмична устойчивост ще даде отговор и на въпроса доколко изкорубеното вече кино отговаря на действащите „Норми за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони" от 1987 г., както и на Наредба № РД-02-20-2 за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони от 2012 г., или казано с други думи, дали зданието на ул. „Алабин" 35 ще има достатъчен ресурс, за да понесе натоварването от едно силно земетресение, уточняват от неправителствената организация.

 

Ако държим на националната ни културна и историческа памет, редно е и да изискаме от Националния институт за недвижимо културно наследство да финансира от собствения си бюджет изготвянето поне на една скромна паметна плоча, която да бъде монтирана пред бившето кино „Европа Палас" на "Алабин" 35, за да напомня на всички минувачи, че в тази знакова сграда - паметник на културата, се е помещавал някога легендарният столичен кинотеатър, подчертават от сдружението.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. От ЧЕЗ информират за прекъсване на тока в софийско 0| 3643 |11.05.2018 . Само във Фрог: Полицията се отказа да дебне избягалите затворници в софийско 2| 4311 |10.04.2018 . Само във Фрог: МВР изпусна бегълците край софийското село Огоя 14| 18997 |08.04.2018 . Авария в софийското метро 2| 4207 |05.12.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ