Реклама / Ads
3| 2260 |20.07.2024 НОВИНИ

Жители на Своге притеснени: Вдигат се срещу сондажи за злато в района

.
Стотици подписи срещу проект за проучване и златодобив събраха жителите на град Своге и селата Желен, Бов, Лакатник и близките населени места. Те ще бъдат засегнати от Разрешение на Министерски съвет от 2021 г. за сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и Лакатник.
 

На основание това Разрешение фирмата „БЪЛГАРИЯ АЛФА“ ЕАД, дъщерна на канадската МУНДОРО КАПИТАЛ Инк., извършва геологопроучвателни работи в площ в района, която е с работно наименование „ЕЕ-1“, пише Искра.бг.





Хората са готови на граждански действия, законосъобразна подписка до кмета на Своге и отговорните институции. Вече създадоха и инициативен комитет с цел спирането на проекта.

 
Гражданите са против дейността и потенциалния добив на злато в района, тъй като пряко се застрашава чистотата на въздуха, водата и почвата в района. Застрашени и в непосредствена опасност са множеството извори, които единствено и без алтернатива осигуряват вода за питейни, битови и земеделски нужди на хиляди жители на обезлюдяващата Община Своге. Проектът за златодобив ще засегне и унищожи природни, културни, исторически, археологически и туристически обекти, включително маршрута Ком-Емине.

 

Активистите срещу проучването и златодобива в района организират изпращането на възможно най-голям брой възражения към Министерството на околната среда и водите срещу липсата на компетенция в МОСВ, към Народното събрание, Министерство на енергетиката, Омбудсман, Басейнова дирекция, Министерски съвет, Президент. Хората са готови да се обърнат и към съответните европейски институции и се надяват да не се налага да използват гражданско неподчинение.

 

В своето Възражение жителите на Своге и близките населени места посочват, че в засегнатия карстов район на площта за търсене, се очаква натъкване на уран, с чиито залежи е известен района. Така се поставят под риск подземните водни тела, следователно и здравето на живеещите в района. Опасенията са, че уранът може да отрови водата в района, която служи за питейни нужни.

 

“Настояваме за пълни и подробни данни за водоизточниците, както и за хидрогеоложки доклад за цялата площ“, подчертава се във Възражението към институциите.

 

Гражданите са обезпокоени, че сондажите ще бъдат на метри от домовете им, някои на разстояние по-малко от 50 м. от къщи в района.





От текста на Възражението става ясно още, че не е разгледано прякото въздействие на използваната техника върху качеството на въздуха. Освен това, липсва и оценка на риска от свлачища. Както знаем още от училище: на територията на община Своге се намира най-голямото свлачище на Балканския полуостров - Езерища над с. Желен.

 

Във Facebook група, озаглавена "ПРОТИВ ЗЛАТОДОБИВА В ОБЩИНА СВОГЕ", има близо 1100 членове.

 

Ето какво написа по въпроса и бившият заместник-министър на околната среда и водите Тома Белев:

 

"Много хора ми писаха за проекта за добив на метални изкопаеми в Своге, Мездра и Ботевград. Снощи и тази сутрин прегледах процедурата, докладите и документите и си формирах мнение. Самата процедура е сбъркана.


След като от МОСВ са установили, че има риск от значително увреждане на защитените зони от Натура 2000, е трябвало да разпоредят извършването на екологична оценка, а не само на оценка за съвместимост с целите на Натура 2000. Това е и разпоредбата на Директива 2001/42/ЕО и на българския закон за биологичното разнообразие.


Екологична оценка се извършва на три вида проекти и планове, единият от които са планове и програми, които подлежат на оценка за съвместимост с целите на Натура 2000. Това е и логично - ако има риск за биологичното разнообразие, то има риск и за околната среда и човешкото здраве.







Така че, законосъобразното действие на МОСВ е да възобнови производството по решението си от април тази година и да разпореди извършването на екологична оценка. Готовите доклади по оценка за съвместимост ще са част от общия доклад по екологична оценка. Така няма да се лишават гражданите на трите общини от възможността да се запознаят с рисковете за тяхната околна среда като цяло от добива, а не само от проучването и да изразят своята позиция".




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2221 |20.07.2024 Огънят в село Воден пак се разгоря. Ето как да помогнем с дарения на пострадалите . 9| 2218 |20.07.2024 Байдън остава в напреварата. Ще се бори срещу "мрачната визия на Тръмп за бъдещето" . 31| 3134 |20.07.2024 За новия български патриарх няма агресор и жертва, има "фили и фоби". А вчера целият свят видя трупа на едно дете в Миколаив . 6| 2781 |20.07.2024 Журналистическо разследване потресе Сърбия: Църквата строи и продава луксозни жилища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads