Реклама / Ads
6| 5544 |25.08.2018 НОВИНИ

Жив и здрав = нито грам алкохол

.
Последното мащабно изследване за влиянието на алкохола върху човешкия организъм обяви сензационни резултати. За да запазите здравето си и да живеете качествено, не трябва да близвате дори капка. Изводът е на 512 учени от 243 здравни организации.
 

Всички те са подписали окончателния доклад. Документът е публикуван в престижното издание „Lancet”, цитирано от The Washington Post в преди дни.

 

Повече не трябва въобще да се говори, че едно или две питиета дневно са полезни. Няма такова нещо. Просто не пийте нищо, - съветва Емануела Гакиду, една от водещите автори на изследването.

 

Новият доклад оспорва изцяло теорията, че червеното вино, например, помага срещу сърдечни проблеми. През 90-те години „винената теза“ доби голяма популярност заради изследвания във Франция, които сочеха, че французите по-рядко от останалите имат проблеми със сърцето. Въпреки мазната и пикантна кухня. Виното бе обявено за „защитен фактор“ и „дар божи“.

Новото изследване все пак не отхвърля предишни тези, че алкохолът в малки количества намалява риска от някои болести. Например срещу диабета при жените. В същото време се подчертава, че вредите от дори малко количество са повече от ползите. Алкохолът води до риск от рак, инсулт, цироза, междуличностни конфликти, психически проблеми, автокатастрофи и пр. – аргументира се докладът.

Ако сте изпили двайсетина грама, няма проблем, но рисковете скачат, ако пиенето е всекидневно и обилно.

 

Една напитка дневно повишава риска от заболяване с 0.5%. Две напитки вече са 7%. Ако обаче чашките са пет – опасността за здравето достига 37%.

Новото изследване съдържа и други шокиращи данни за употребата на алкохол. Оказва се, че в Дания, която е в Топ-5 по стандарт на живот в света, 97% от мъжете пият, а при жените процентът е 95. САЩ са надолу в класацията с 37% пиещи мъже и 60% - жени.

Първенството по употреба на алкохол се държи от Румъния. Там мъжете обръщат по 8,2 напитки на ден. Следват Португалия със 7,2 питиета, Люксембург, Литва и Украйна, с по 7 чашки дневно за мъжете.

Украинките водят класацията с по 4 питиета дневно. След тях жените в Андора, Люксембург, Беларус и Швеция.

Редно е да се отбележи, че в тази статистика е използвано като мерило за едно питие 10 грама чист алкохол, но всъщност по света за едно питие досега се смятат 14 грама.

Ръководителят на изследването Макс Грисволд все пак признава, че самият той не е въздържател. След получените резултати обаче намалил чашките.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3953 |21.08.2018 Талибани ”поздравиха” с ракети президента Гани в Кабул за Курбан байрам . 11| 7592 |13.08.2018 Никола Явахчов: Не съм гад, нямам „здрав гръб“ и „Майбах“, честен и почтен човек съм . 3| 5530 |11.08.2018 Лазар Радков пред Фрог: Важно е да се прави разлика между диети за здрави и болни хора . 0| 3799 |10.08.2018 Иззеха 75 килограма канабис в Благоевградско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads