Реклама / Ads
42| 7570 |24.08.2020 НОВИНИ

На живо: Ден 47. Прокуратурата се оприличи на Левски, а площадът вика - Гешев, вън!

.
Източник: БГНЕС
Напрегнато започна 47-мият протестен ден в страната. Днес провокатори събориха палатковия лагер пред ректората на Софийския университет, а всичко се случи и на фона на националната конференция на прокуратурата, която се проведе в Бояна. За сигурността на присъстващите бе впрегнат и сериозен полицейски ресурс, а междувременно в района пристигнаха и демонстранти. Младежката организация на ”Да, България” организира ”Масово посрещане на Гешев”.
 

Хронологията на днешния ден следим на живо.

 

21.17 ч.

 

Точно в 21.17 ч. под прозорците на властта зазвуча българският химн. В момента в района на "Триъгълника на властта" присъстващите са хиляди.

 

Протестиращите потеглиха на обичайното си шествие. Гражданите се оправиха в посока "Орлов мост".

 

Шествието е под съпровода на песента от филма "Междузвездни войни". Това е индиректна препратка към днешното изказване на главния прокурор Иван Гешев, който заяви, че прокуратурата е внесла "светлина в тъмнината".

 

21.05 ч.

 

Скандиране на "Оставка" оглуши пространството под прозорците на властта. То бе в памет на убитите журналисти Милен Цветков и Виктория Маринова. Виковете бяха последвани от едноминутно мълчание.

 

21.00 ч.

 

Пламенна реч от протестната трибуна на адв. Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки". Накрая на словото си той категорично заяви - народът иска оставката на главния прокурор Иван Гешев и промяна в модела на държавното обвинение.

 

Единствено посланикът на Полша е присъствал на националната конференция на прокуратурата, въпреки че редица дипломати са били поканени.

 

Първи на място пък били Илхан Кючюк и Хамид Хамид от ДПС, обяви от протестната трибуна юристът.


.
Снимка: БГНЕС

20.30 ч.

 

Демонстранти поставиха бухалки пред сградата на Министерския съвет. Това е поредната гражданска демонстрация.

 

"Това е символът на вашата сила, а не на справедливостта", заяви от протестната трибуна Арман Бабикян от "Отровното трио" и допълни:

 

"Държавата на Борисов се управлява по правото на силата. Ние искаме да се управлява със силата на правото. Това е разликата".

 

Акцията е една от многото, станали на пл. "Независимост". Преди няколко дни под прозорците на властта бяха наредени играчки камиончета. Протестиращите често приготвят и така наречения "Министерски омлет", като замерват сградата на МС с яйца и домати.

 

Само час и половина след началото на днешните демонстрации в района на така наречения "Триъгълник на властта" вече са се събрали стотици хора. Бурно скандират "Оставка". Развват се лозунги и български знамена.



.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

20.20 ч.

 

Продължават демонстрациите и в други градове в страната. Граждани излязоха на протест за поредна вечер във Варна. Морската столица е една от горещите точки от началото на общественото недоволство. Там се намира и една от палатковите блокади, разположени пред общината в града.

 

Снощи пък бе направена конферентна видеовръзка между две от блокадите - “Орлов град” и “Черно море” във Варна.

 

Протестиращите направиха символична жива верига около сградата на общината. Идеята им е да покажат, че ще затягат все повече обръча около властта.

 

Днес имаше и автошествие във Велико Търново. Това е един от постоянните начини за демонстрация на гражданското недоволство срещу управляващите и главния прокурор. Колите потеглиха от Велико Търново и стигнаха до град Килифарево.

 

20.00 ч.

 

Към 20.00 ч. гражданите на площада все още се събират. В района са десетки демонстранти. Обстановката към момента е спокойна.

 

19.30 ч.

 

Малко след 19.00 ч. в района на Националния дворец на културата се събраха граждани, които ще се включат в контрапротеста срещу блокадите и антиправителствените демонстрации в столицата. За тях обяви Георги Флоров - мъжът, който стана главен герой в разбутването на палатковия лагер в района пред ректората на Софийския университет.

 

Това е поредната вечер, в която групата ще се отправи към Румънското посолство. Повод за демонстрацията е блокирането на клъчови кръстовища и случката отпреди няколко дни, при която се стигна до ескалация между граждани. Потрошена бе и колата на майка с деца, която се опита да премине през блокадата, въпреки че на пътя имаше хора.

 

Гореща остава обстановката не само в столицата, но и в цялата страна. Протестиращи излизат по улиците на няколко областни града. Основните им искания са за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

 

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

 

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

 

Премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и заявиха, че ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време.


ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Протестите се разгоряха и на фона на нестихващи скандали във властта - припомняме за изтеклите скандални записи и снимки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5269 |24.08.2020 Екатерина Захариева: Независимостта на прокуратурата е в основата на демокрацията . 66| 9805 |24.08.2020 Гешев се изкара мъченик, герой и жертва едвновременно. Сравни прокуратурата с Левски и Линкълн . 47| 9351 |23.08.2020 Христо Иванов призова прокурорите за бойкот на Националното съвещание на прокуратурата . 42| 9062 |20.08.2020 На живо: Ден 43. Народът продължава да скандира: Оставка! /видео и снимки/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads