Реклама / Ads
31| 9714 |20.07.2020 НОВИНИ

На живо: Правителство под прицел - спонтанно шествие блокира центъра на София (снимки и видео)

.
Източник: БГНЕС
Напрегнат 12 ден за управляващите. Дебатът на вота на недоверие, внесен от левицата мина на фона на скандирания пред сградата на на Народното събрание. Днес е първият обявен ден на гражданското неподчинение. Призивите са за блокиране на пътни артерии, институции. Десети час протестиращите се намират пред сградата на Народното събрание. Заговори се за ”граждански арест” и ”гражданско неподчинение”.
 
23.00 ч.
 
Демонстрантите застанаха пред паметника на Васил Левски в центъра на столицата. Чуват се скандирания "Всеки ден ще е така до победата".
 
Днешният ден започна в 7.00 ч. тази сутрин и завърши над 14 часа след началото на протестите.
 
До сблъсъци с властите не се стигна.
 
Гражданите изпяха химна на Република България за финал на днешния протест.
 
22.30 ч.
 
Неочаквана динамика сред протестиращите. Демонстрантите потеглиха внезапно по жълтите павета в посока храм "Света Неделя". 
 
Възможно е протестиращите да искат да стигнат до сградата на Съдебната палата.
 
Автомобилите поздравяват с клаксони протестиращите, които преминават по столичните централни булеварди.
 
Бърза бе реакцията на полицията. За отрицателно време униформените се прегрупираха и успяха да се наредят пред сградата на Съдебната палата.
 
Обстановката продължава да е спокойна.
 
Неочаквана остава посоката на протестиращите. В момента шествието преминава по бул. Витоша, но не се знае накъде ще поеме след това. Полицията върви сред протестиращите.

 

Демонстрантите завиват към паметника на Патриарх Евтимий. Движението на автомобилите и превозните средства от линиите на градския транспорт бяха спряни от полицията.

 

Шествието продължи до сградата на Спортната палата и продължава в посока Софийския университет "Св. Климент Охридски".

 

Posted by Драгомир Димитров on Monday, July 20, 2020

21.30

 

Протестиращите се отправиха към сградата на Министерския съвет - обичайното място, на което се провеждат демонстрациите. За 12 пореден ден десетките хиляди по улиците на столицата ще застанат под прозорците на властта и ще поискат оставката на кабинета "Борисов 3".

 

Площадът в района на така наречения "Триъгълник на властта" започва постепенно да се пълни с хора. Всички граждани се стичат пред сградата на Министерския съвет.

 

21.00

 

 

 

Posted by Инициатива "Правосъдие за всеки" on Monday, July 20, 2020

Над 10 часа протестиращите скандират "Оставка!" пред сградата на Народното събрание. Обстановката е спокойна. Към 21 ч. на площада прет паметника на Цар Освободител са се събрали десетки хиляди граждани.

 

В центъра на столицата продължава блокадата над няколко ключови булеварда. Движението в района на Орлов мост и Софийския университет "Св. Климент Охридски" е спряно.


.

.

.

.

20.30

 

Масовите протести продължават и в други части на страната. Големи демонстрации има във Варна и Бургас. Граждани излязоха и по улиците на Пловдив, където преди дни бе и най-големият граждански протест извън столицата.

 

 

БРАВО, ПЛОВДИВ!!!

Posted by Отровното трио on Monday, July 20, 2020

 

"Те крадат от нас. Не само бизнеса, крадат свободата ни. Само това ни остана", заяви адв. Николай Хаджигенов пред протестиращите в столицата.

 

20.00 ч.

 

Блокирани са няколко ключови кръстовища в центъра на столицата. Движението е напълно спряно в района на Орлов мост и Софийския университет "Св. Климент Охридски". Обстановката обаче е спокойна. Окупацията протича мирно - накои от гражданите четат книги, други се разхождат и скандират "Оставка".


.
Източник: БГНЕС
.
Източник: БГНЕС


.

Междувременно Гражданско сдружение "БОЕЦ" обяви, че ще блокира входовете на Българската национална телевизия предупредително още тази нощ.

 

БОЕЦ обяви придупредителна блокада на сградата на БНТ до 22 часа тази вечер. Ако до утре няма оставка ва Кошлуков и УС...

Posted by Vessislava Tancheva on Monday, July 20, 2020
 
Posted by БОЕЦ - България Обединена с Една Цел on Monday, July 20, 2020

 

19.18

 

Протест има и отново пред сградата на Българската национална телевизия. Искането е оставка на генералния директор Емил Кошлуков. На място се намира и бившия правосъден министър и съпредседател на "Демократична България". 

 

"Това трябва да престане да бъде мафиотско-обществена телевизия", посочи Иванов.

 
Posted by Hristo Ivanov on Monday, July 20, 2020

 

18.30

До този момент блокадата пред сградата на Народното събрание продължава. В района са хиляди хора. Към момента обстановката е спокойна. Има и засилено полицейско присъствие.

 
Posted by Отровното трио on Monday, July 20, 2020



.
Източник: БГНЕС
.
Източник: БГНЕС
.

.

.

.

.

.

Недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” - хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

 

По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата.

На фона на разгарящото се гражданско недоволство миналата седмица премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри - Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който трябва да бъде гласуван утре. Стана ясно още, че оставките на министрите не са депозирани. Правителството категорично отказва да подаде оставка.

 

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия.

 

Протести има на българи в чужбина. В редица държави наши сънародници излязоха в подкрепа на протестиращите в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5566 |20.07.2020 Томислав Дончев: Правителството ще остане, докато има полза от него . 59| 7712 |19.07.2020 Ден 11 на живо: Антиправителствени протести в страната и чужбина /снимки и видео/ . 23| 8991 |18.07.2020 Протестите на живо: Ден 10 - дъждът не уплаши хората, те искат оставки /снимки и видео/ . 45| 4641 |18.07.2020 Спас Гърневски: Правителството няма да падне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads