Реклама / Ads
54| 4704 |10.09.2024 НОВИНИ

Къде е Путин? Русия разлюляна, Москва трепери от HIMARS, краят на войната идва

.
Дядо и ряпа: Аз не вярвам, че президентът се крие в бункер...
Украйна удари Москва миналата нощ с дронове. Има разрушения и жертви. Въздушната атака бе насочена и срещу други центрове и селища в Русия. Неочакваната и мащабна акция свари руската противовъздушна отбрана "по бели гащи", което доведе до неадекватни действия на руските военни.
 

Няколко часа руснаците очакваха Путин да вземе отношение по случилото се, но той не се появи. Вместо него кратки коментари направиха говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и гласът на външно министерство Мария Захарова. Те повтаряха единствено, че това не било военна операция, а терористично нападение от страна на Киев.

 

Песков бе принуден да признае, че не може да коментира неефективността на руската противовъздушна отбрана (ПВО), защото това било работа на експертите. Но той вярвал, че военните ще се справят с проблемите в бъдеще. 

 

Губернаторът на Подмосковието Андрей Воробьов на свой  ред признава, че след първите взривове миналата нощ се опитал да се свърже с военните, за да разбере какво става, но не успял. Добре, че се задействаха пожарните да гасят взривените сгради, уточнява още Воробьов.

 

Така и не е ясно, къде се намира Путин и защо мълчи за поредния голям военен провал на руската армия през последните седмици и месеци.

 

Най-големият страх за Путин и кликата му са ракетните комплекси HIMARS. Също и Storm Shadow – все американско производство.

 

Супер подвижната артилерийска ракетна система M142 (High Mobility Artillery Rocket System - HIMARS) е пригодена за залпов огън. Монтирана е на рамата на 5-тонен камион M1140 от новото семейство средни тактически превозни средства (FMTV) на армията на САЩ. Според руски експерти това е най-мощното и недосегаемо оръжие, с което Украйна вече  разполага и може да го използва всеки момент. Руската ПВО е напълно безпомощна срещу тях. Кремъл се притеснява също, че украинците притежават и оперативно-тактическа ракета (ОТР) ATACAMS, която е в състояние да попилее ПВО на Москва и да нанесе съкрушителни поражения директно на Кремъл – сърцето на руската власт.

 

Последните варианти на ATACMS могат да нанасят удари на над 500 км. Украйна притежава 16 комплекта, според руските служби.

Ако към тази мощ се прибави използването на самолетите F-16 и въоръжението, което носят, Путин има всички основания за тревога, коментира известната блогърка Настя Ивлеева, която има 19 млн последователи в Инстаграм.

 

От Института за изследване на войната ISW смятат, че ракетите ATACMS могат да ударят не по-малко от 250 важни военни обекти на Русия. Засега Киев се съобразява с политиката на въздържане, която САЩ и други западни страни налагат, но вече няколко членки на НАТО разрешиха официално на украинците да използват техни оръжия за далекобойни удари. 

 

Паниката в Русия расте лавинообразно. Електронното издание на „Московский комсомолец“ пише във вторник, 10 септември, че платформата Flightradar била посочила, че експерти от НАТО са оказали съдействие на украинците за атаката на Москва през изминалата нощ. Освен това, бие тревога прокремълското издание, западните съюзници на Киев „готвят нещо голямо в Черноморския регион“. Става дума за американски самолети, забелязани между Гърция и Кипър.

 

„Комсомолская правда“ прави неочаквано признание: „През нощта срещу 10 септември ВСУ проведоха широкомащабна атака срещу Русия, атакувайки с дронове различни обекти и инфраструктура. Основното количество дронове и безпилотни самолети бяха насочени срещу Москва и Брянск, което доведе до разрушения и жертви в столицата. Тази операция се отказа тежко изпитание за руската ПВО, която се потруди с пот на челото,  но за съжаление не можа да унищожи всички дронове“.

 

Телеграм-каналът "Геран Цветущая“ наля масло в огъня, като допълва черната хроника с твърдения, че към масираното нападение отношение имат и шпионски служби на НАТО, което е било проспано от руските разузнавателни структури. Цитират се експерти, които твърдят, че случващото се е било  наблюдавано от американски самолет Boeing Sentry E3TF, летящ над Черно море, както и от натовски самолети, по-конкретно от Норвегия и Великобритания. 

 

На този фон украинският президент Володимир Зеленски предостави на американския конгрес нов подробен план за прекратяване на войната и постигане на мир.

Секретен доклад за новата ситуация и трудното положение, в което е изпаднал Путин, в Конгреса е внесъл президентът на САЩ Джо Байдън, заедно с екип от Пентагона. Наблюдатели са убедени, че става дума за съвсем нова ситуация, в която Кремъл ще бъде принуден да преговаря.

 

До ден-два се очаква да станат известни основните положения на новият план за постигане на мир и спиране на военните действия на Русия срещу Украйна.

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2218 |10.09.2024 Доган готви коалиция "Алианс за права и свободи" без ДПС . 4| 2162 |10.09.2024 "Никога никой не ни е натискал": ЦИК с информация за регистрацията на ДПС и БСП . 0| 2184 |10.09.2024 Българският филм “Диада” с прожекция в бомбоубежище в Украйна . 31| 3514 |10.09.2024 “Украйна забранява българския език, репресира българите”? Дали? Категоричното доказателство защо това е пропагандна лъжа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads