Реклама / Ads
6| 10737 |05.04.2019 ЪNDERGROUND

Как се източва КТБ с „неустойки“

.
Синдиците Кристи Маринова, Росен Милошев и Ангел Донов
В продължение на темата със „замяната“ на имотите на „Търговски парк Тракия“ в Пловдив е и източването на дружеството с впечатляваща „неустойка“ за неизпълнение на договор, която е в размер на 3 500 000 евро. Отново участват синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов, синдика на дружеството кредитополучател Росен Милошев, изпълнителния директор на „Търговски парк Тракия“ ЕАД – Дилян Кузманов, но и една офшорна фирма за разкош.
 

За съжаление схемата с имота прибран от Мондешки, за която ви разказахме вчера, не е единствения начин за източване на кредитополучатели на КТБ с активното участие на синдиците на дружествата, назначени от синдиците на КТБ – Кристи Маринова и Ангел Донов. Същото дружество – „Търговски парк Тракия“ е изтърбушено освен с описаната имотна сделка и чрез още един впечатляващ трик.

 

Образно той изглежда така: Аз и някаква фирма сключваме договор тя да купите моите имоти (аз имам кредити към КТБ и трябва да ги върна). Фирмата не ми плащате капаро или каквото и да било, но аз имам няколко дни да й прехвърля имота. Ако не го направя - й дължа над три милиона евро неустойка. Не го правя и така й дължа парите. Междувременно, тя, като купувач на имота по този „предварителен договор“, прехвърля „вземането си за неустойка“ на офшорка. Никой синдик не възразява и така източваме дружеството.

 

Случаят тук е точно такъв

Един от кредиторите на „Търговски парк Тракия“ (с вписани права на такъв) се явява дружеството „Пиления комерс” ЛТД, Сейшелски острови, град Виктория, остров Мае. То е придобило вземане в размер на 6 845 408 лева с първоначално вписана от синдика Росен Милошев привилегия (по т.2, на чл.722, ал.1 от ТЗ).

 

Вземането произтича от придобито чрез цесия с цесионер „Джи Ти капитал” ЕООД, Пловдив – купувач по сключен на 10.12.2014г. с продавача „Търговски Парк Тракия” ЕАД предварителен договор. Той е за покупко-продажба на недвижими имоти, собственост на продавача. В договора е предвидено, че се дължи неустойка в размер на 3 500 000 евро (три милиона и петстотин хиляди евро) при неизпълнение на договорните си задължения. Очевидно този кредитор твърди, че има неизпълнение на договорни задължения от страна на продавача на имота - „Търговски Парк Тракия” ЕАД, като е претендирал пред синдика и пред съда тази сума, в нейната левова равностойност - 6 845 408 лева.

 

По предварителния договор очевидно купувачът не е платил никаква сума като капаро, които да доказват сключването му и ангажиментите на купувача по този предварителен договор. Синдикът Росен Милошев има пълно основание да атакува това, ако се наложи и по исков път. Има право да доказва, че този предварителен договор е съставен постфактум, антидатиран е и/или е фалшифициран. Може да го направи, защото няма никакви данни за съществуването му, нито в счетоводството на фирмата, което може да бъде проверено, нито има доказателства за сключването му. Няма платено капаро, нотариална заверка и други достоверни начини за удостоверяване на подобни договори. Нито синдикът Росен Милошев, нито кредиторът КТБ в лицето на синдиците Кристи Маринова и Ангел Донов, обаче са възразили. Никой не е оспорили истинността на представените от кредитора, предявил вземанията си, документи.

 

Парите на дружеството са източени, имотите прибрани, никой на възразява, но има още активи

 

КТБ, като основен кредитор на „Търговски парк Тракия“, е обявила на търг, проведен 15.12.2017 г. Продадено е вземане срещу същото дружество – кредитополучател по един от договорите за кредит. Параметрите, които са обявени са само първоначално договорени размер на кредита – 15 000 000 лева. Липсват каквито и да било данни за реален остатъчен размер на задължението към датата на търга, а началната тръжна цена от само 1 681 050 лв.  Това вземане е отразено в общ размер около 18 700 000 лева в първите няколко реда на списъка с приети от синдика Милошев вземания.

Както всички знаят, резултатите от търговете на синдиците на КТБ-АД не се оповестяват абсолютно никъде и по никакъв начин. Невъзможно е да се удостовери, какви са постигнатите резултати, нито как е протекло наддаването и разбира се - никой не знае кой е спечелилия едно или друго вземане, което върви със съответните обезпечения по тях. Опитите обществото да разбере какво всъщност са събрали синдиците и какво са похарчили остават неуспешни за сега.

 

Твърди се, че синдици на КТБ са „съвестни“, направиха се поредни поправки на закон с гриф „Пеевски“, всички институции се хвърлят на амбразурата, с обяснения,  че те опазвали активите на банката, връщали ги  за благото на народа. Днес точно бяха приети новите промени в Закона за банкова несъстоятелност, които са направени пак заради синдиците на КТБ. Буди недоумение, защо, след като КТБ-АД е основен и почти единствен кредитор (има вземанията на НАП в незначителен размер), всъщност самата КТБ създава предпоставки в това производство да се появяват и влияят на осребряването на имуществото други лица.  Такъв е купувачът на обявения търг, както и ”вземането” по неустойка на „кредитора” – „Пиления комерс” ЛТД, Сейшелски острови.

 

Вероятно това е пореден способ, точно определено лице или определен човек да придобие тези имоти и активи, като придобие правата на глас в общото събрание на кредиторите на „Търговски Парк Тракия” ЕАД!

 

Подаването на сигнал до Прокуратурата и в този случай е безсмислено.  Едва ли има нужда да се обяснява защо. Най-малкото защо тя ще разследва само и единствено подалите такъв сигнал, но не и евентуалните извършители на съответните нарушения или престъпления.  Друго не следва да  се очаква от органите на Прокуратурата.

 

Екип Фрогнюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6826 |10.12.2018 Идва ново източване на КТБ с хонорари чрез делата срещу цесиите . 12| 21749 |11.04.2018 В НАП са си раздали над 150 милиона „бонуси“ по време на източването на милиардите ДДС . 5| 10520 |31.01.2018 Само във Фрог: Арестуван за отвличането на Адриан се върнал от о.Бали, където източвал карти . 11| 19942 |09.08.2017 Пеевски източва милиони чрез „Булгартабак”, крие ги в Дубай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads