Реклама / Ads
0| 8165 |03.07.2022 НОВИНИ

Как Шойгу освободи 3 пъти ЛНР: Догато хиляди руски военни гинат, министърът и дъщерите му трупат милиони

.
Шойгу и Ксения в море от пари...
Руските войски ”освободиха” Луганската народна република! Така рапортувал министърът на отбраната Сергей Шойгу на руския президент Владимир Путин. Всички прокремълски медии тръбят за голямата победа. Съобщават и за тържества на победата в Луганск, но не веднага. Датата е 3 юли 2022 г.
 

Само че на 25 юни Министерството на отбраната обяви превземането на Северодонецк, който от 2014 г. е украинският административен център на Луганска област на Украйна вместо Луганск, останал в ръцете на подкрепяните от Русия сепаратисти. С това Шойгу, другарят на Путин по лов и разходки в природата, обяви, че ГНР е освободена.

 

Само че и това не е всичко. На 20 май пак Шойгу, но пред Колегиума на военното министерство заявява, че руските войски, съвместно с местната народна милиция, контролира вече теритариите на Донбас и по този начин освобождението на ЛНР е завършено.

 

Три пъти за 3 месеца Шойгу триумфира като велик пълководец и военачалник, надминавайки Суворов, Жуков и прочие.

 

Всъщност той наистина отдавна ги е задминал, но не по военни умения, а по умението да трупа милиони.

 

Ето какво пишат руски и западни медии.

 

Може би само на напълно непросветен мирянин, убит от телевизионна пропаганда, може наивно да изглежда, че Сергей Шойгу, обесен с непонятни „награди“ и който не е служил и ден в армията, но станал министър на отбраната, е безкористен слуга на Родината. Де факто той е глава на голям олигархичен клан. Членове на семейство Шойгу в кратки срокове, за които не са мечтали успешни бизнесмени, станаха милионери в долари. Да започнем с дъщерята и съпругата. Централните медии, разбира се, няма да покажат антикорупционно разследване за безпрецедентното забогатяване на 29-годишната Ксения Шойгу, най-малката дъщеря на началника на военното ведомство. Как след това Сергей Кужугетович може да гледа в очите милиони обикновени военнослужещи?

 

Компаниите на най-малката дъщеря на министъра на отбраната на Русия Ксения Шойгу и партньори, Консорциум Енергоресурс и Капитал Перформ, спечелиха почти 1 милиард рубли миналата година. Кой ще повярва, дали това е честен бизнес? Консорциум Енергоресурс (КЕ) е строителна компания, регистрирана през август 2017 г. Михаил Хряпов, бивш главен изпълнителен директор на Стройтрансгаз, милиардерът Генадий Тимченко, има 50%, Ксения Шойгу има 29,5%, а Кирил Демченко има 20,5%. Тимченко е известен дългогодишен личен приятел на Путин, получаващ безброй финансови потоци под патронажа на Кремъл. Излишно е да обясняваме как дъщерята на Шойгу се озова в този така наречен "бизнес". Консорциумът "Енергоресурс" дори има сайт, от който следва, че компанията е построила стадионите "Волгоград Арена" и "Нижни Новгород". Междувременно тези съоръжения са построени от фирмата "Стройтрансгаз" на Тимченко, когато тя беше оглавявана от Михаил Хряпов. Вероятно Хряпов е участвал и в изграждането на Калининската АЕЦ.

Бизнесът на Ксения носи през 2018 г. почти 460 милиона рубли печалба. През 2019 г. печалбата се вече е 930 милиона рубли. Компанията има офис в Доха, Катар, където ще се проведе Световното първенство по футбол през 2022 г.


.
Имението на ген. Шойгу, "купено" с държавната заплата...

 

Друга компания на дъщерята на министъра на отбраната, Capital Perform, която управлява активите на Ксения Шойгу и нейния партньор Демченко, спечели 98 милиона рубли през 2019 г. Capital Perform е съсобственик на четири компании: Information Technologies LLC (50%), Energoresurs Consortium (50%), Artsius LLC (34,8%) и Medpoint24-Lab (34,8%). Връзките между семейство Шойгу и Генадий Тимченко са отдавнашни. Бащата на губернатора на Московска област Андрей Воробьов, Юрий Воробьов, работи със Сергей Шойгу в продължение на много години, включително в Министерството на извънредните ситуации. Зетят на Тимченко Глеб Франк, заедно с брата на губернатора на Московска област Максим Воробьов, притежаваха Руската рибна компания и Руската компания за аквакултури.

Ирина Шойгу е официалната съпруга на руския министър на отбраната. Как фирми, свързани с нея са получавали щедри поръчки от Министерството на извънредните ситуации, на което Шойгу бе министър преди военното министерство, остава тайна. Стойността на поръчките обаче е за милиарди рубли.

Журналисти се натъкнаха на покупката на АО "Рособоронекспорт", дъщерно дружество на държавната корпорация "Ростех", на стойност 76 милиона рубли, за спонсориране на Международния военно-технически форум "Армия-2020". С кого е сключен договорът, не е посочено в протокола за обществената поръчка, но обикновено такива договори отиват в International Congresses and Exhibitions LLC. Оказва се, че "Международни конгреси и изложби" има 4 договора с АО "Рособоронекспорт" за организиране на военни форуми на стойност 85 милиона рубли. Също така организира участието на държавни компании в други изложбени събития. Общо фирми от кръга на съпругата Ирина са получили 368 държавни поръчки! Колко е получила под формата на спонсорство, без данъчни задължения – знаят малцина.

По-малката дъщеря на министър Шойгу също е милионер. Такава става още на 18 години, когато придобива три жилища, оценени на няколко милиона. По-късно се сдобива и с луксозен пентхаус от около 500 кв. м., оценен на над 3 млн долара.

 

Самият армейски генерал, който никога не е служил в армията и е строителен инженер, притежава имение в баровския московски квартал „рубльовка“, пише швейцарското издание Neue Zuercher Zeitung. Оценката на експерти е, че бижуто струва поне 18 милиона швейцарски франка. В същото време през 2014 г. Шойгу е декларирал годишен доход от 12,3 млн рубли или 190 хил. швейцарски франка.

На този фон не е изненада, че малката дъщеря си е купила още един имот – за 9 милиона швейцарски франка.

 

Иначе ген. Шойгу е голям патриот и успешно „мотивира“ руските офицери и войници да се сражават срещу украинците. Да избиват мирно население, да обстрелват жилищни блокове, гари и търговски центрове, да насилват и крадат...

 

За сравнение ще посочим, че бригаден генерал от руската армия на фронта получава около под 3 000 долара месечно. Полковниците са с още по-скромни заплати, за младшите офицери да не говорим.

60 на сто от старшия офицерски състав в Русия притежават по едно жилище, средно от около 70 кв. м. Това е статистика на Националната социологическа агенция.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3432 |29.06.2022 Николай Събев освободи Даниела Везиева като шеф на БДЖ . 0| 3043 |23.06.2022 М3: Проф. Асена Сербезова освободи директора на ”Пирогов” . 0| 3003 |19.06.2022 Русия освободи пленена медичка, заснела ужасите в Мариупол . 0| 3138 |14.06.2022 ЕС разчита на Израел, за да се освободи от руските горива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads