Реклама / Ads
29| 5417 |22.04.2023 НОВИНИ

Руснаците закъсаха за снаряди, почнаха да преправят стари резерви. Украинците отговарят с "Пейтриът"

.
Източник: личен архив
Тъй като запасите им от ракети привършват, руснаците са започнали да приспособяват стари бомби от съветско време, превръщайки ги в управляеми. За справянето с тази заплаха украинците се нуждаят от съвременни изтребители.
 

Русия използва авиобомби за поразяване на цели в Сирия и Чечения. Миналата година руснаците ги използваха и при бомбардировките на Харков, Суми, Изюм и Чернигов, а също и по време на обсадата на Мариупол. Днес, според украинските власти, Русия атакува град Херсон и граничните с Русия и Беларус региони на страната с управляеми бомби.

 

"Управляемите авиационни бомби са още едно средство, използвано от руските терористи за убиване на украински цивилни граждани. Вражеските военновъздушни сили ги използват във всички участъци на фронта - обстрелват гражданска инфраструктура и убиват хора", написа наскоро в Телеграм ръководителят на украинската президентска администрация Андрий Ермак.

 

Преди такива бомби се използват рядко, но сега това се случва почти всеки ден. В началото на април украинските военновъздушни сили съобщиха, че Русия използва до 20 управляеми авиационни бомби на ден по цялата фронтова линия. "Руснаците хвърлят все повече такива бомби, защото запасите им от ракети вече се изчерпват. Останали са много малко, затова преминаха към евтините авиобомби", казва пред ДВ Юрий Ихнат, говорител на украинските военновъздушни сили, пише "Дневник'.

 

Какво представляват управляемите бомби?

 

Има два вида руски управляеми авиационни бомби, обясняват украински експерти. Първият тип е УПАБ-1500В, който работи със сателитна навигационна система. Управляемата бомба е предназначена за атакуване на особено здрави цели на земя или във вода, като например железобетонни укрития, командни пунктове, железопътни мостове, военни или транспортни кораби. Тези бомби са разработени от руски инженери неотдавна, но според експертите все още не са използвани в големи мащаби поради изключително скъпото им производство.

 

В по-голямата си част обаче руската армия вече използва в Украйна стари, първоначално конструирани за неуправляеми, високоексплозивни бомби от типа FAB с тегло 500, 1000 или 1500 килограма. Според експерти те се превръщат в управляеми бомби, като към тях се добавят крила и GPS навигация. Олех Катков, главен редактор на украинското издание "Defense Express", посочва, че тяхното производство е бързо и евтино.

 

Това потвърждава и военният експерт от украинския Център за изследване на сигурността "Дмитрий Тимчук" Олександър Коваленко. "Може бързо да се произведат такива модули за тези бомби, от които все още има много на склад", казва той. Според него Русия може да продължи да атакува Украйна с тези стари съветски бомби още дълго време. Коваленко обаче посочва, че качеството на управляемите бомби е лошо, защото крилата просто са заварени към старо парче желязо.

 

Защитата срещу управляемите бомби

 

Носители на управляеми авиационни бомби могат да бъдат изтребители Су-30, Су-35, Су-24, Су-34, както и военни хеликоптери. Според Юрий Ихнат руските самолети са спрели да летят в контролираната от Украйна територия само месец след началото на мащабната инвазия. Следователно руснаците могат да изстрелват управляеми бомби само от своята територия до границата с Украйна или от временно окупираните украински територии по протежение на фронтовата линия.

 

"Руските самолети могат да изстрелват тези управляеми бомби на разстояние от 50 до 70 км. Разстоянието зависи от височината и скоростта на самолета и от това колко близо лети самолетът до границата или фронтовата линия. Но те не летят близо до самата граница, защото знаят, че могат да бъдат свалени. Колкото по-високо се издига самолетът, толкова по-лесно се засича от нашите радарни станции", подчертава говорителят на украинските военновъздушни сили.

 

За да се защити от руските управляеми бомби, Украйна в момента използва съветски зенитно-ракетни системи, по-специално от типа "Бук" или С-300, но това е много неефективно, защото е доста трудно да се порази авиобомба с ракета.

 

"Противовъздушната ракета не удря самия обект, а се взривява до него и го пронизва с отломки. Това обикновено не сработва с бомбите", обяснява Юрий Ихнат и подчертава, че Украйна се нуждае от съвременни системи за противовъздушна отбрана, особено от типа "Пейтриът" и SAMP-T, за да може да унищожава управляеми бомби.

 

Но Украйна не разполага с достатъчно системи за противовъздушна отбрана, за да защити цялата фронтова линия или границата с Русия или Беларус, твърдят експерти. Освен това съвременните системи не могат да бъдат разположени в близост до фронтовата линия, защото руските войски ще се опитат да ги унищожат веднага - дори и само от пропагандни съображения, подчертава Олег Катков.

 

"Това ще бъде цел номер едно за руснаците. Те биха хвърлили всичко, с което разполагат, срещу системата "Пейтриът"." Той смята, че руснаците дори биха били готови да пожертват изтребителите си, само и само да нанесат значителни загуби на Украйна.

 

Украйна се нуждае от модерни изтребители

 

Според експертите съвременните изтребители F-16 могат най-добре да защитят Украйна от управляемите бомби. "Бомбите са много трудни за поразяване, затова е по-лесно да се унищожи самият носител, т.е. руските самолети. За да се защити, Украйна се нуждае от изтребители с обсег на действие повече от сто километра. Такива са самолетите F-16, както и многоцелевите изтребители "Юрофайтър Тайфун" и "Рафал", казва Олександър Коваленко.

В момента се използват други ефективни средства. Вече се получават такива и от Изрпаел, през Полша.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3015 |29.03.2023 ВМЗ - Сопот може да произвежда 155-мм снаряди, но само експериментално . 19| 14238 |27.03.2023 Ердоган похвали новия дрон ”Байрактар” - страшилище за руснаците . 8| 3369 |23.03.2023 Украйна казва, че руските сили са се изтеглили от Нова Каховка. Руснаците отричат. . 10| 8664 |17.03.2023 Ген. Райдър от Пентагона: Взехме мерки за защита на дрона, руснаците няма какво да извадят оттам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads