Реклама / Ads
25| 6812 |09.02.2013 НОВИНИ

Калин Георгиев: Фалшивите документи на атентаторите са подпечатани в Бейрут

.
Мерките за сигурност в България са стандартни след 18 юли 2012. Тогава те са били завишени, но оттогава не са променени и няма нужда да бъдат променени.
 

Това заяви главният секретар на МВР Калин Георгиев в предаването на Нова телевизия “Събуди се”. Той беше категоричен, че зад думите “обосновано предположение” стои огромна работа, много часове, много безсънни нощи, огромно количество труд.“Безспорно е, че извършителите на терористичния аткт са влезли от Бейрут. Имаме преки данни, че те са били във Варшава, през Прага, през Румъния, влезли са на територията на България, били са по Черноморието, след което по обратния маршрут са се оттеглили”, каза той.

Установено е чрез принтера, на който са изработени фалшивите документи на извършителите на акта, за които са знае, че са използвани в България, че тези документи са подпечатани в Бейрут.

ДНК профилът на извършителя на терористичния атентат, известен с фалшивите имена Жак Филип Мартен доказва, че той е бил в контакт с другото лице, установено като съпричастно към атентата. “Има пряка връзка между двамата”, обясни Георгиев.

Продължава събирането на доказателства. Разследването е преминало в нова фаза, при която се събират преки доказателства, които могат да бъдат представени в съда.

“Знаем, че са заминали за Ливан, но къде се намират в момента е много трудно да ви кажа”, каза главният секретар по отношение на двамата атентатори, които се издирват. “Ние имаме реални имена”, заяви той. Няма доказателства за българско съучастие, добави той.

По отношение на заплахата за сигурността на страната ни той обясни: “Не бих казал, че България е мишена. България е платформа”, т.е. използва се за нападение по други цели.

За разследването срещу Октай Енимехмедов, Георгиев категорично отхвърли твърденията, че полицията умишлено не разследва версията за съучастници на нападателя на Доган. Работи се по всички версии.

Същото важи и за разследването на стрелбата по Златко Баретата. Работи се по няколко основни версии. “За рекет не е ставало въпрос”, уточни главният секретар на МВР. Версиите са неуредени финансови отношения, престъпното минало на Баретата и опит за дестабилизация на държавата заради мястото, където се разигра екшънът – Съдебната палата в София.

Към момента никоя версия не надделява, заяви Георгиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6551 |03.02.2013 Калин Терзийски: Гордея се, че съм българин . 22| 9050 |01.02.2013 Княгиня Калина и синът й искат българско гражданство . 25| 7772 |25.01.2013 Царската щерка Калина взима наш паспорт . 23| 5625 |22.01.2013 Дянков: Не "калинки", а майки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads