Реклама / Ads
3| 2186 |28.07.2024 НОВИНИ

Калин Стоянов: България ще поиска от ЕС самолет за гасене на пожара на българо-гръцката граница

.
Служебният силов министър Калин Стоянов Източник: БГНЕС
"България е задвижила механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС), иска самолет за гасене на пожара на българо-гръцката граница."
 

Това заяви пред журналисти в село Гара Елин Пелин служебният силов министър Калин Стоянов.

 

За съжаление, пожарът навлиза на част от българската територия и то точно на местата, където има информация, че има минно поле, т.е. изключително предпазливи са всички, алармира той. Гаси се само с летателна техника. Гърците работят и със самолети, и с хеликоптери, ние в момента сме с хеликоптерите на военните, но взехме решение и вече задвижихме механизма за гражданска защита на ЕС, изтъкна министърът.





Ще поискаме самолет, който действително се убедих как в рамките на 10-12 секунди успява да напълни между шест и седем тона вода, увери той. Предполагам, че при добро стечение на обстоятелствата, този самолет ще може да заработи във вторник, каза още министър Стоянов.

 

Между 70 до 100 декара от българската територия е обхванал към момента пожарът, който гори на българо-гръцката граница, съобщи по-рано за БТА директорът на Държавно горско стопанство (ДГС) – Катунци инж. Пламен Поюков. По думите му пожарът е низов, но местността, където се развива, е силно пресечена и много недостъпна. Скалисто е, много недостъпно и пресечено, посочи инж. Поюков. От наша страна това са обявени резервати, което означава, че там не се води никаква сеч и има много мъртва дървесина, която постоянно тлее и е предпоставка за възникване на пожар. Дори човек да смята, че го е загасил, тлее и в момента, в който температурите се покачат, отново възниква запалване, поясни той. 





Към момента пожарът е активен, продължават действия за гасенето му от страна на българските и на гръцките власти и опитите да се овладее, но периметърът е много голям, а температурите са много високи и това затруднява работата, допълни специалистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2242 |28.07.2024 Блинкън: Всичко сочи, че ракетата, паднала на Голанските възвишения, е изстреляна от "Хизбула" . 22| 2278 |28.07.2024 Ген. Атанасов: КС представлява политически орган, на практика е втората камара на парламента . 2| 2166 |28.07.2024 От МОСВ уверяват: Няма замърсяване на въздуха в района на Елин Пелин и опасност за здравето на жителите . 17| 2383 |28.07.2024 Путин предупреди, че Русия може да възобнови производството на ракети със среден обсег

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads