Реклама / Ads
4| 2743 |25.07.2023 НОВИНИ

Калин Стоянов: Инициирахме промени в НК и в ЗДП, за да се спрат убийствата на деца по пътищата

.
Министър Стоянов се надява, че през октомври ще бъдем приети в Шенген Източник: БТВ
”По искане на премиера Денков, периодично провеждаме срещи с родители на загинали деца по пътищата”. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов в предаването ”Лице в лице” на БТВ.
 

Той подчерта: " По моя инициатива днес се състоя среща с родители на загинали деца в Парламента, на която имаше представители на всички партии. Ние заявихме, че за борбата с ПТП ще има нови наказания.

 

Ние сме инициирали промени в НК, както и в Закона за движение по пътищата. Надяваме се те да станат факт. Тогава, когато има смърт на пътя от шофьор, употребил наркотици и алкохол, трябва това да се третира като престъпление с умисъл.  Има я вече присъдата за смъртта на Милен Цветков, това е пробив".

 

Министър Стоянов заяви, че е разговаряно и прокуратурата да иска по-високи присъди в такива случаи, да се третират като престъпления с умисъл.

 

"На срещата днес имаше и прокурор от ВКС , който се ангажира да проследи защо има забавяне на дела с ПТП с шофьори, употребили наркотици и алкохол". Това подчерта министърът.

 

Той коментира: "Да се конфискуват автомобили, според мен тази мярка е абсолютно наложителна. Днес категорично депутатите се авнгажираха с проблема и примерно - да не може да се мине технически преглед, ако не са платени всички глоби. Нужни са промени в спешен порядък на Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищата."

 

По думите му, за да се промени манталитетът на шофьорите у нас, е нужно, да има часове в училище, които да учат децата на правилно поведение по пътя.

 

Министър Стоянов коментира и заловената днес престъпна група по наркотрафик на Слънчев бряг. Той благодари на служителите на реда, които са я заловили.

 

"Фентанила, преди около 5 години за първи път чух за него. Колеги от САЩ ни предупредиха, че започва да се разпространява в Европа. През март т.г. се иззиха голямо количество наркотици в София и бе иззет 6 кг фентанил. Много често хората, които го употребяват дори и не знаят за него", изтъкна вътрешният министър.

 

Той коментира и нелегалната миграция. "От началото на годината са спрени 90 000 опита за влизане у нас. Службите в МВР работят. Вътрешните задържания са контролирани от нас. Много малко са случайните задържаия. ЕС ни подкрепя. Надяваме се през октомври България да бъде приета в Шенген."

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2978 |24.07.2023 Калин Янакиев: Путинизмът като ”православие” . 1| 2706 |17.07.2023 Министър Калин Стоянов пред Грета Фенер: Сред основните приоритети е борбата с корупцията . 0| 2673 |13.07.2023 Никола Стоянов: Не покриваме критериите за еврозоната, но темпът трябва да продължи . 2| 2620 |05.07.2023 Министър Стоянов: Безпринципни уволнения няма да има

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads