Реклама / Ads
1| 5078 |20.06.2018 НОВИНИ

Къмъни затрупват Борисовата градина откъм кв. Изток - превръща се в Бедрок

.
Не е за харесване, не е и за вярване дори, но е факт – от известно време грозна гледка опасва част от Борисовата градина. Всяка нощ незнайно откъде и от кого се стоварват грамадни камъни. Това написа във Фейсбук Иво Атанасов от СЕМ.
 

Откъм кв. „Изток” паркът все повече заприличва на градчето Бедрок от анимационния сериал „Семейство Флинтстоун”. Шофирането от парк-хотел „Москва” до „Цариградско шосе” е като спускане по опашката на огромен бронтозавър от праисторическите времена. На Фред и Уилма Флинтстоун, както и на Барни и Бети Ръбъл, тук сигурно ще им бъде уютно, но все пак те са герои от каменната епоха, а столичани вече са в XXI век и нито им отива, нито пък биха желали да надничат между канарите с викове: „Яба-даба-дуу!”


Цялото това самоуправство е заради паркирането. Както на много други места, проблемът е стар и тежък. Хора пристигат от цяла София, оставят колите си, където намерят, и се губят с часове в парка. А живеещите наоколо не могат да влязат в домовете си. Нито дори да излязат, особено в почивните дни. Често автомобилите им са така плътно затапени в междублоковите пространства, че колкото и да бързат за среща, за пътуване, за жп или аерогарата и дори заради спешен медицински проблем, нямат шанс да намерят пролука. Стават спречквания, скандали, на един от най-уважаваните жители на района дори бе изваден нож.


Претъпква се не само алеята между блоковете, но и самата улица, разделяща парка от квартала. Паркира се безразборно, кой където успее, без да го е еня дали мачка зелените площи или гази между дърветата. Пътната полиция тук може да се напълни с пари. Центърът за градска мобилност също може да се опаричи. И катаджиите, и „паяците” обаче се появяват от дъжд на вятър, колкото да не е без хич.


Конфликтът между онези, които идват в района за развлечение, и тези, които просто искат да си влязат вкъщи, няма как да бъде решен за сметка на която и да е от страните. Нахвърляните камъни ще поосвободят улицата, но няма да спрат желаещите да идват в парка. Те ще се присъединят към търсещите места за автомобилите си между блоковете и хаосът ще стане още по-голям. Спасението е в изграждането на паркинг, най-удачно – подземен. Не е нормално такова огромно и посещавано пространство, каквото е Борисовата градина, да няма в подстъпите си зони за паркиране.


Навярно тази толкова обичайна дори за държави извън ЕС идея звучи наивно. Най-вероятно и след десет години въпросът ще е все така тежък, само че вече – още по-стар. Но при всички случаи решението му не е в грамадата от камъни. Някой трябва да спре това изумително загрозяване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4117 |22.05.2018 Продължава делото за убийството на Георги в Борисовата градина . 0| 6339 |29.03.2018 ВКС след 7 г. праща Чеци за 20 г. в затвора за убийството в Борисовата градина . 3| 5864 |14.03.2018 Изсичат Борисовата градина . 1| 5051 |31.01.2018 Борисовата градина - без коли, шумни заведения и строежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads