Реклама / Ads
5| 4853 |30.08.2021 НОВИНИ

Кънчо Стойчев: Кретенизъм е да не се разговаря с политически партии, които имат стотици хиляди гласове

.
Кънчо Стойчев
Да не се разговаря с политически партии, които имат стотици хиляди гласове, е особена форма на кретенизъм. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев. Той допълни, че е противник на подобна изолация на политически партии.
 

„Може да има разграничителни линии, опониране, непримиримост, но да не се разговаря с политически партии, които имат стотици хиляди гласове, т.е. те имат тежест и представителност, е особена форма на кретенизъм. Смисълът на политиката не е в сектантството. Винаги, когато политиката отива в сектантството, се е стигало до трагедии. Смисълът на политиката е в диалога, в създаване на мостове и протягане на ръка, а не в копане на червени линии“, коментира социологът.

Кънчо Стойчев отбеляза, че предвид вероятността от нови избори има големи шансове актуализацията на бюджета да мине на второ четене.


„Тази задача действително е много отговорна при положение, че вървим към нови избори. При нови избори няма никаква гаранция, че бързо след тях ще бъде съставено правителство, дори обратното - да продължаваме да си мислим, че правим едно и също, а всъщност получаваме различен резултат, това е напълно невъзможно. Или като избиратели се замисляме и оценяваме трезво поведението на политическите сили на последните два избора, или отново ще бъдем изправени пред същата ситуация, при която имаме странна смес от детска градина, себичност, непрофесионализъм и в крайна сметка безотговорност към страната“, обясни той.

 

При нови избори логиката изисква служебният кабинет да остане, но като процедура се минава през нов указ на президента, подчерта Кънчо Стойчев.

„Но това може да не се случи точно така, тъй като имаме ясни намеци и заявки от някои от министрите – Кирил Петков, Асен Василев и други вероятно, за участие в политическия живот, но не в изпълнителната, а в законодателната власт. Ако те вземат такова решение, очевидно ще се промени и съставът на следващия служебен кабинет“, подчерта социологът.


Според Кънчо Стойчев евентуален подобен проект би бил успешен, ако се реализира, тъй като става въпрос за експертно прагматичен подход в политиката. По думите му появата на нещо ново би увлякло хора, които не гласуват или не подкрепят никого. И колкото по-рано партиите превключат на коалиционна вълна, започнат преговори, махнат червените линии и се спрат на обединение около важни за нацията въпроси, толкова по-добре.

Кънчо Стойчев подчерта, че времената са трудни, не само в България, и обединяването на нацията е най-важният момент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 21682 |26.08.2021 Кънчо Стойчев: Влизането на Петков в политиката евентуално с Василев - ще промени категорично играта . 1| 3206 |16.08.2021 Кънчо Стойчев: Да биеш вързан човек е престъпление по цял свят . 13| 4588 |10.08.2021 Кънчо Стойчев: ИТН ще станат за смях при гласуването на кабинета . 2| 3220 |12.07.2021 Кънчо Стойчев: Най-вероятният сценарий - правителство на малцинството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads