Реклама / Ads
1| 3628 |03.10.2016 НОВИНИ

Кънев: Борисов очаква от президента да е ”войник на партията”

.
Радан Кънев
”Явно това, което Борисов очаква от президента, е да не използва правомощията си, т.е. да не бъде това, което Конституцията иска от него”, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред БНР.
 
Той заяви, че "кандидатът на ГЕРБ е точно такъв, какъвто се очакваше", наричайки Цачева класически "войник на партията". Призова да му бъде припомнен един случай, в който тя, като председател на Народното събрание е изразила мнение, различно от това на премиера. "Тя никога, по никакъв начин през 10-годишната си политическа кариера от създаването на ГЕРБ досега не е заемала отчетливи реформаторски позиции, ясна външнополитическа ориентация", посочи Кънев.

Според лидера на ДСБ е изключително важно държавният глава да бъде независим човек. По думите му президентската институция не е слаба, а "българският президент е толкова силен, колкото пожелае да бъде".

"Тази тенденция да се подчинява всичко на една партия и един лидер, да се изтъква независимостта като недостатък показва един предноазиатски модел на мислене, който се налага в българската политика", смята той.

"Ясно се вижда, че свръхличната амбиция на един човек – говоря за премиера Борисов, да контролира всичко в държавата и вманиачаването на неговия заместник г-н Цветанов в партийната машина на ГЕРБ се превръща в заплаха за сигурността и интересите на страната", заяви лидерът на ДСБ.

Той посочи, че пред страната има много важни въпроси като позициите за АЕЦ "Белене", Крим, съдебната реформа, правото на президента да налага вето и да иска конституционни промени. Кънев припомни, че кандидатът на Реформаторския блок за президент Трайчо Трайков е бил министър на енергетиката в първия кабинет "Борисов" и е бил уволнен, защото се е противопоставил на "Росатом" и на "Лукойл" и е казал "не" и за изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" от американски инвеститор. "Не може да бъде обвинен в зависимост по която и да било външнополитическа линия, напротив – това е човек, който, с риск за собствената си кариера, е отстоявал много ясно българската независимост", заяви той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4060 |03.10.2016 Борисов иска рамо за Кристалина Георгиева от Израел . 3| 6769 |02.10.2016 Борисов: Аз - президент на следващите избори! . 7| 5088 |01.10.2016 Борисов: Българинът помъдря и аз съм спокоен . 2| 10259 |01.10.2016 Дянков: Борисов не е зависим от Цветанов, но от Цветанов зависи много

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads