Реклама / Ads
16| 5537 |13.01.2013 НОВИНИ

Н. Караджова: Инициативата "Да спасим Иракли" е тенденциозна

.
Нона Караджова
По повод на сигналите за строеж на ваканционен комплекс в местността Кладери, землището на село Емона, общ. Несебър, Министърът на околната среда Нона Караджова заяви, че е разпоредила проверка.
 

Според резултатите процедурата е проведена в условията на пълна прозрачност. Не са получени и възражения срещу строежа в продължение на повече от година. Министър Караджова обяви мотивите на инициативата „Да спасим Иракли” като тенденциозни и лишени от градивност, съобщи Министерството на околната среда и водите в прессъобщение.

„Територията, на която е разрешено изграждането на ваканционния комплекс, е била урбанизирана. Към датата на процедиране на инвестиционното предложение в част от имотите е имало съществуващи постройки , които са бивш пионерски лагер и почивна станция”, се казва в съобщението. Въпреки постройките е изготвен доклад по ОВОС и оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение със зоните от Натура 2000, като Караджова уточнява, че „процедурата е проведена изцяло съобразно изискванията на екологичното законодателство и при пълна прозрачност”.

Става ясно още, че решението по ОВОС е било издадено през август 2011 г. е публикувано на интернет страницата на РИОСВ Бургас и не е обжалвано в законния срок. Така е одобрен проектът и са въведени условия, чрез които да се опази околната среда и режима на зоните от Натура 2000.

„По време на изготвянето на доклада са проведени консултации с всички заинтересувани страни, осигурен е обществен достъп на Доклада по ОВОС и е проведена среща за обществено обсъждане. Не са получени възражения срещу осъществяването на инвестиционното предложение”, допълват от МОСВ.

Повод за разпоредените проверки е блогърски сигнали за ново застрояване на част от Иракли, който предизвика общественото недоволство. Гражданската инициатива "Да спасим Иракли" планира да се събере пред Народното събрание на 14 януари от 18.30 ч., изразявайки недоволството си с застрояването, което предвижда нови еднофамилни къщи върху плажната ивица.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5100 |08.01.2013 "Да", ама "Не" хвърли в смут ГЕРБ-ери за референдума . 1| 5521 |27.12.2012 Нона Караджова: От търговията с емисии може да останат пари и за пенсии . 37| 5590 |15.12.2012 Борисов и ГЕРБ гласуват с "да" на референдума . 17| 6712 |05.11.2012 БГ Анонимните скандираха без маски "Да свалим маските"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads