Реклама / Ads
10| 8326 |06.08.2017 НОВИНИ

Каракачанов за модернизацията на армията: Няма как да летим, ако не сме се научили да ходим

.
Източник: БГНЕС
Ще използвам тази метафора – няма как да летим, ако не сме се научили да ходим. Тоест, ако ти нямаш гръбнак, няма как да се качиш на самолет. Аз винаги съм подкрепял идеята да се модернизират нашите въоръжени сили. И съм го казвал многократно. Така Красимир Каракачанов обясни, че трябва да се модернизират и пехотата, и авиацията ни.
 
Това, че 25 години въоръжението на армията не се поддържа като хората и се разпродава по политически или по други причини, но не се купува ново, води до днешния ден или днешния момент, в който изведнъж трябва да решаваме много проблеми и то скъпи проблеми. Защото всички казват . 1,5 милиарда за изтребителната авиация е много! Аз ще Ви кажа, те не са 1,5 милиарда, те са може би 4 милиарда. Защото 1,5 милиарда е за 8 изтребителя, без значение дали ще бъдат „Грипен", дали ще бъдат „Ф-16", дали ще бъдат „Юрофайтър". Това е въпрос на преговорите, които ще започнат да се водят. Само че това е половината от ескадрилата. Една ескадрила струва 3 милиона само на основа базово въоръжение. Оттук минаваме към флота. 820 милиона лева за придобиването на два нови, модулни патрулни кораба. Още 90 милиона лева за модернизация на съществуващите фрегати. Станаха 910 милиона. Пехотата, нова бронирана машина – 1,1 милиарда. Колко станаха дотук, над 6 милиарда. И това няма да е пълната цифра, защото и за фрегатите, и за корабите, и за пехотата в тази цена не влиза част от въоръжението. А като сложите и 20% ДДС. Ето какво се случва наведнъж, когато проблемите 25 години са забатачвани, когато сам си си унищожавал авиацията, не си я поддържал, само говориш за нова. Или когато 25 години не си се погрижил за нова бронирана машина и сега се изправяш пред проблема да решаваш изведнъж този проблем. Когато 25 години си рязал корабите си нямаш нищо ново, което да си направил, проблемите стават големи, сумата е огромна, заяви пред Канал 3 военният министър.

По време на война! По време на война! В мирно време министърът на отбраната и министър-председателят – те са отговорни за състоянието на армията. Аз нямам нищо против, нито българският парламент има нещо против, нито правителството, нито премиерът Борисов има нещо против да модернизираме. Напротив, спекулациите, които се правят, че се бавим, защото не искаме да модернизираме армията, са точно спекулации. Аз се опитах да изброя на едро горе-долу колко пари колко би струвало това. Това, което съм направил преди повече от един месец беше да внеса предложение в МС за разсрочване на тези плащания. Когато ние ще плащаме такива суми е по-добре да го направим не за 5 години, както беше гласувано в предишния парламент през 2016 г., а да направим тези плащания в продължение на ..., обясни той.

 
Парите за авиация, за нова бронирана машина, парите за флота. Да ги разсрочим. Не да платим цялата тази сума, която ще излезе към 5-6 милиарда, да я платим не за 5 години, а за 10, 12 или 15 години. Тоест българският данъкоплатец и бюджетът на Република България да не бъдат товарени извънредно в тези 5 години, а да бъде разсрочено това плащане, за да бъде по-леко и да има пари и за други нужди, които има в държавата, каза още той.


Каракачанов посочи  и откъде и как ще се вземат пари за изтрбителите: Откъде ще ги вземем ще решим след като проведем преговорите. Но аз смятам, че преди да стигнем до извода кой трябва да бъде новия самолет, трябва да помислим за някои други неща. Какво правим със сега съществуващата ни авиация? Ние имаме 19 изтребителя МИГ-29. От тези 19 изтребителя 4 са използвани за резервни части. Остават 15. Тези 15 изтребителя трябва да видим с какви пари можем да ги възстановим, колко ще ни струва. Ясно е, че те може да служат още 10-11 години. Тоест могат да бъдат ползвани. И МИГ-29 не е лош изтребител. Ние имаме бомбардировъчна авиация – Су-25, какво правим с нея? Говори се само за нова, нова, нова техника. Какво правим с това, което имаме, което може да бъде ползвано и е част от нашата отбранителна система? Защото това нещо в продължение на десетилетия е било зарязвано. Има самолети, които стоят в хангарите, а ние говорим за нови. Хайде да видим като говорим за нови патрулни кораби да видим какво правим с тези две фрегати. Имаме две фрегати, на които им трябват не много пари, по стандарта, някъде около 90 милиона, за модернизация, за да можем да ги ползваме пълноценно. Имаме бронирани машини. Сега няма да влизам в подробности колко танка, колко бронирани машини имаме. Но преди да говорим за закупуване или изграждане на нови нека да видим какво от това, което го има, можем да модернизираме и да използваме, за да не харчим толкова много пари, смята вицепремиерът.

 Той коментира и изискването бюджетът за отбрана да стигне 2%, които Плевнелиев беше договорил по време на своя мандат, едва до 2014 г.: Аз лично смятам, че ние преди 2024 г. ще стигнем до тези 2% от БВП и това е неизбежно. Но аз ще Ви издам една тайна. Ако сега премиерът и финансовият министър ме извикат и ми кажат – от утре процентът е 2, тоест получаваш още един милиард, ние не сме готови да ги усвоим. Това е! Тоест не е въпросът да кажеш – ето ги парите, дайте да ги похарчите. Въпросът е как да похарчиш тези пари максимално добре. Да разглеждаш тези пари не като възможност някой да направи някоя далаверка тук-таме, а да ги разглеждаш като възможност действително с тези пари да повишиш бойните способности на армията. А това няма как да стане веднага, това е положението!, смята Каракачанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5647 |02.08.2017 Каракачанов: Гоце Делчев е българин, трябва да изчистим рецидивите в Македония . 2| 6278 |28.07.2017 Щерката на Каракачанов се омъжи с народна носия . 0| 5158 |23.07.2017 Каракачанов: Не съм съгласен с доклада за армията ни . 2| 5029 |21.07.2017 Каракачанов иска пак повече пари за българския войник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads