Реклама / Ads
6| 7254 |23.06.2017 НОВИНИ

Каракачанов не се отказва от връщането на наборната казарма

.
Красимир Каракачанов Източник: БГНЕС
Темата за наборната военна служба не е затворена. Тази тема се налага от само себе си, наблюдавайки събитията около България. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
 

Никой няма намерение да зачерква авиацията. Напротив, даже в програмата на правителството много ясно е записано. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на парламентарния контрол днес. Към него бяха зададени 8 въпроса от депутати.

По темата за възстановяване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия Каракачанов каза, че трябва да се търси консолидация. "При 10 души випуск бойна авиация, за какъв университет говорим в момента?!", коментира той. Красимир Каракачанов отговори и на въпрос за възстановяването на наборната служба, зададен от Антон Кутев. Социалистът заяви, че това е било сериозно намерение на Патриотите, от което те са се отказали, влизайки във властта с ГЕРБ.

"Вие сигурно с жена си правите компромиси по-лесно, отколкото ние в политически план. Разбирам да говорите ние какви компромиси правим с ГЕРБ, ако вие два пъти не управлявахте с ДПС. Не се опитвайте да създавате излишна конфронтация", започна изложението си министърът. Той подчерта, че в предишното Народно събрание БСП не са подкрепили искането на въвеждане на наборна служба. "Продължавам да смятам, че през 2007 г. направихме грешка, въпреки мнението на професионалните военни. Темата за наборната военна служба не е затворена, най-вече заради събитията. Тя съществува в държави като Австрия, Швеция, Естония, Финландия. Няма нужда да изпиваме всичката вода от Черно море, за да разберем, че то е солено", коментира Каракачанов.

Той обясни, че в управленската програма е записано въвеждането на военно обучение. Ще се водят разговори с Министерството на отбраната, за да се види какво може да се направи по този въпрос. Според Каракачанов може да има практически лекции, при които децата да се докоснат до армията. Антон Кутев пък обясни на Каракачанов, че е разведен от 15 години и го помоли да не я намесва в дебата.

"Вие сте вицепремиер и министър на отбраната и ако някой въвежда наборната служба, това трябва да сте Вие", каза депутатът от БСП и повече конкретика за идеята. БСП „атакува“ Каракачанов и с въпрос за Иво Андонов, служителят със снимката с хитлеристкия поздрав. Александър Симов попита защо той още е на пост. Военният министър каза, че това е случай от преди 10 години. Той заяви, че е против подобни прояви, но настоява, че Антонов е изключително уважаван експерт в министерството. Красимир Каракачанов върна топката към Симов и му напомни за негов пост от фейсбук, при който депутатът от БСП се е изказал цинично за паметника на жертвите на комунистическия режим.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6054 |14.06.2017 Каракачанов: След седмица внасяме за одобрение модернизацията на армията . 4| 16145 |14.06.2017 Фрогоко: Горанов готви капан на Каракачанов за военните заплати . 1| 6135 |09.06.2017 Колегите на Рагин отказват да приемат оставката му . 2| 5846 |09.06.2017 Каракачанов и гръцкият му колега на учение за залавяне на терористи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads