Реклама / Ads
14| 3877 |08.12.2020 НОВИНИ

Каракачанов подписа договора без конкурс за бойни машини за 50 млн. лева

.
Източник: БГНЕС
Напълно очаквано Министерството на отбраната подписа договора за покупка на нови бойни машини на стойност 50 милиона лева. Сделката е с българска фирма и стана факт без каквато и да било прозрачност или конкурс. Това се случи благодарение на дупка в закона, която позволява пряко договаряне, ако става дума за националната сигурност.
 

Става дума за самоковската фирма “Самел-90” АД. 


МО публикува едва на 1 декември техническите спецификации на различните видове бронирани бойни машини, за които се предполагаше, че преговаря с потенциални изпълнители. Не е ясно дали от министерството са поискали оферти и от други компании, за да има някаква състезателност в процедурата, тъй като тя се провежда в пълна секретност.


Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов видя това като патриотично дело.  По думите му парите на българския данъкоплатец отиват за модернизация на българската армия, не изтичат в чуждестранни фирми и страната ни не изглежда като колониална държава, която е “длъжна да купува нещо от някъде, защото сме членове на нещо”.


Преди по-малко от месец Министерството на отбраната подписа с германска фирма договор за придобиване на два многофункционални патрулни кораба на стойност около 1 милиард лева. Това бе обект на остри критики, особено на фона на кризата с COVID-19. 


“Преди близо четири години това политическо и военно ръководство си беше поставило амбициозната цел голяма част от нашите въоръжени сили да се модернизират или поне – да започне необратим процес на модернизация и превъоръжаване. Още в самото начало наша философия и кауза беше да включим българската индустрия в това начинание. Нормалната логика и философия е да се развиват способности в България. Това ни осигурява и един доста по-изгоден цикъл на поддръжка и ремонт на техниката, която придобиваме“, посочи още министър Каракачанов.


Договорът е за придобиване на 98 машини от 10 типа с различно предназначение и е на стойност 49 998 000 лева. Срокът за изпълнение е не по-дълъг от 3 години. Гаранционният период е 5 години, в рамките на който цялата поддръжка и смяната на консумативите се поема от фирмата, предават от Българската национална телевизия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 6850 |07.12.2020 Каракачанов скоростно подписва договор за 50 млн. за бойни машини без търг . 43| 6031 |29.11.2020 Заев отговори на Каракачанов: Аз съм македонец, който говори македонски . 21| 7040 |27.11.2020 Ден 142: Яйца по сградите на Сачева и Каракачанов . 17| 6068 |26.11.2020 Петя Аврамова: Дружеството "Автомагистрали" има 7 договора с АПИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads