Реклама / Ads
19| 7159 |04.06.2020 НОВИНИ

Каракачанов се размечта за нови 8 самолета Ф-16, продаваме МиГ-29

.
Красимир Каракачанов Източник: БГНЕС
Време е да се мисли за сделка за вторите осем самолета Ф-16. Това припомни пред парламентарната военна комисия министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той обяви, че след преминаването на изцяло нова платформа е възможно част от МиГ-29 да бъдат продадени.
 

Напомнянето на министър Каракачанов за нови осем самолета става на фона на очакваните да бъдат произведени и доставени до 2024 година първи осем бройки. За тях България плати накуп два милиарда и двеста милиона лева и то с емитиране на вътрешен дълг.


„Нека не прозвучи много, дори нахално, но не е ли време да помислим за подготовка на втората част от проекта – за следващите осем, да започнем да го готвим. Казвам нахално от гледна точка на икономическата ситуация“, каза Каракачанов. Депутатът от ГЕРБ и бивш военноморски командир Пламен Манушев определи това като нахално по отношение на останалите видове войски.


Министър Каракачанов увери, че по сделката за два нови патрулни кораба може до няколко седмици да започнат преговори с германската „Люрсен“. А договорът, който е на стойност около милиард лева, да бъде подписан до края на годината.


Министърът не беше конкретен по проекта за машини на пехотата. Въпреки че депутатът от ГЕРБ Валентин Радев припомни, че това може да повиши интереса към Сухопътните войски, където недостигът на хора е до 26 процента.


Красимир Каракачанов предложи да започне дебат за продажбата на част от МиГ-29, за да има пари за новите Ф-16. „Някаква реализация на част от тези самолети овреме, преди 2029-2030 г., за да може държавата да реализира някакъв приход като компенсация на разходи, които ще прави по инфраструктура на летищата за Ф-16 и т.н.“, обясни той.


Наскоро Министерството на отбраната информира, че за ремонт на миговете за 14 години с руската РСК-МиГ са сключени договори за 275 милиона лева без ДДС. А машините се очаква да служат и след 2026 г., ако се забави придобиването на вторите осем самолета Ф-16.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4938 |04.06.2020 Официално: Ремонтът на ”Топлофикация София” - с нови дати и срок . 3| 4635 |04.06.2020 25 са новите заразени с коронавирус . 13| 11658 |02.06.2020 Снимки на Каракачанов с картечница развеселиха Facebook, тръгнаха и колажи (ВИДЕО) . 5| 8046 |02.06.2020 В новините на турски по БНТ цитираха Ботев: Какво искате от подобен народ? Проклет да е, ако той не въстане против своите кръвопийци!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads