Реклама / Ads
14| 3079 |09.06.2021 НОВИНИ

Каракачанов се застрахова: Миг-овете са ремонтирани, може пилотът да е загубил ориентация

.
Красимир Каракачанов
Доколкото имам информация, не става въпрос за техническа неизправност на самолета. Това заяви бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с падналия изтребител край Шабла. По негови думи пред БГНЕС упражнението, изпълнявано от пилота - нощни стрелби над морско пространство, е изключително сложно. Той не изключи пилотът да е загубил ориентация. Той обаче бе категоричен, че разследването, което вече е в ход, ще установи причините за инцидента.
 

Нека компетентната комисия, назначена от ВВС, да си свърши работата, защото всичко останало са предположения, призова Каракачанов.


Той подчерта, че пилотът не е човек без опит, но самата нощна стрелба над морето е изключително трудно упражнение.


По негови данни страната ни в момента разполага с 8 изтребителя МиГ-29, които са преминали ремонт. Имаме и още, но те се нуждаят от съответния ремонт на двигателите, доставка на агрегати и други.


Преди няколко месеца бившият военен министър Красимир Каракачанов призна, че едва между 5 и 6 изтребителя МиГ-29 са в техническа изправност. Това признание дойде след като за пореден път Руската федерация създаде спънки пред неизпълнение на договора за поддръжка на военното оборудване и дори плати неустойка заради забавяне на договора по ремонта. През 2018 г. кабинетът "Борисов-3" одобри разходи за ремонт на осем изтребителя МиГ-29 по рамково споразумение с AO "РСК "МиГ" с ориентировъчна цена до 81 294 416 млн. лв. без ДДС.


През ноември 2016 г. военният министър тогава Николай Ненчев бе обвинен за неизпълнение на договора с РСК "МиГ" за доставка и ремонт на изтребителите ни МиГ-29. Вместо от руската фирма-производител, Ненчев поиска от полска компания да ремонтира изтребителите ни. Делото беше прецедент, тъй като по него даваха показание включително и встъпилия в длъжност вече президент Румен Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3121 |06.06.2021 Каракачанов не видя нищо нередно в МО. Проверявал всяко съмнително нещо . 7| 3334 |04.06.2021 Разровиш ли го, ще мирише... Каракачанов пожела на служебния кабинет приятно ровене в МО . 27| 5368 |24.05.2021 Без Каракачанов, Марешки и Симеонов: Новата патриотична коалиция се регистрира за изборите . 21| 4734 |16.05.2021 Волен Сидеров: Аз направих Каракачанов министър на отбраната и вицепремиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads