Реклама / Ads
14| 5529 |05.01.2022 ПОЛИТИКА

Кацаров не знае за какви злоупотреби говори КПКОНПИ: Това е атака, чиято крайна проекция е президентът Радев

.
Д-р Стойчо Кацаров Източник: стопкадър, bTV
Бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров нямал абсолютно никаква представа за какви злоупотреби говори КПКОНПИ. Казусът с тестовете за учениците бил удобен повод за уронване на престижа и името му. Истинската причина да се прави опит за уронване на името му била свързана с „няколко големи столични болници и най-вече – с детската болница“.
 

Позицията на Кацаров идва само ден, след като стана ясно, че Антикорупционната комисия е установила данни за корупция при поръчката за купуването на тестовете за коронавирус, които позволиха на учениците да се върнат в клас.

 

Бившият здравен министър добави, че още преди да се проведе поръчката за тестовете депутат от ГЕРБ е заговорил за злоупотреби. „Той навя съмнения за корупция още преди да е обявена тази поръчка“, каза Кацаров.

 

„Това е атака, чиято крайна проекция е президентът Румен Радев. Другата линия е икономическа. За детската болница има платени 10 млн. лв. без да е извършена никаква дейност, без законово основание да се платят тези средства и до този момент не са предприети никакви действия за разкриване на истината около този случай. Ето ви 10 млн. причини да бъда атакуван аз, да бъде атакувано управлението на служебното правителство“, каза Кацаров.

 

Той обясни, че МС е определил бюджет за тестовете 12 лв. на бройка за 1,5 млн. теста.

 

„Ние купихме 4,7 млн. теста – три пъти повече за същите пари. Три пъти по-ниска цена е постигната по време на поръчката“, каза Кацаров.

 

Той каза, че няма да позволи никой да петни името му, но няма да посочва имена, защото това трябва да направи прокуратурата.

 

„Те имат всички документи, цялата документация е представена на прокуратурата. Ако сме правова държава, не аз трябва да посочвам. Прокуратурата трябва да ги посочи“, добави Стойчо Кацаров.

 

И докато бившият здравен министър говори по bTV, неговият заместник, почиято информация започна проверката на КПКОНПИ, бе гост на Нова телевизия. Димитър Петров за пореден път заяви, че процедурата за купуване на тестове за учениците била опорочена.


.
Димитър Петров, Източник: стопкадър, Нова телевизия

 

„Участвах в крайната фаза в прехвърлянето на тестовете от МЗ към МОН. Бях по-скоро наблюдател. Не мога да обвинява никого. Това е работа на други органи. Моята реакция дойде заради това, че процедурата беше опорочена и забавена и тестовете не бяха доставени навреме“, обясни той.


По думите му цялата система на образованието е била поставена в невидение. „Самият министър Денков беше подведен на няколко пъти. Болно ми е, защото ние, като ръководство, поехме задължението последни да затворим училищата и при първа възможност да ги отворим“, каза още Петров.

 

Според него умишлено е била заложена висока цена за тест: „Днес Кацаров казва, че са взети 3 пъти повече тестове от това, което е заложно. Средната цена за тест е 3 лв., а бяха заложени 8 лв.“.

 

На въпрос дали смята, че министерството е толерирало наши фирми за купуването на тестове, Петров заяви: „Не мога да говоря за МЗ изцяло. Мога да говоря за хора, участвали в процедурата. Има няколко проблема. Първият е защо за едни и същи неща имаше четири процедури, а не една? Появиха странни фирми които досега не са се занимавали с търговия на медицински изделия  и са регистрирани преди 2-3 месеца. Вторият проблем е защо процедурите не се водят от съответния зам.-министър, а бяха поверени изцяло в ръцете на шефа на кабинета– г-жа Лилия Чорбанова. Това не е нейно задължение“.

 

В крайна сметка бившият зам.-здравен министър заключи, че тестовете са достоверни и отговарят на изискванията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7197 |02.11.2021 Николай Слатински: Каквито ни управляващите, такова и обществото ни. Олеле! . 2| 7387 |06.10.2020 Иво Христов: Брюксел бе принуден да признае тежката криза на демокрацията в България . 22| 7264 |23.08.2020 Корнелия Нинова: Решили сме какви да са мерките за социално и икономическо развитие на Северозапада . 10| 10237 |07.07.2020 Анализатори: Борисов знае кой го е снимал и откъде са снимките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads