Реклама / Ads
8| 5099 |14.03.2023 НОВИНИ

Казахстан конфискува руско имущество на космодрума в Байконур

.
Бойконур
Властите в Казахстан са конфискували имуществото на основния руски оператор на площадки за изстрелване на космически кораби в Байконур. Това ъв вторник изданието Москоу Таймс (The Moscow Times). Космическият комплекс Байконур се намира в южната област Кизилорда в Казахстан.
 

Службата на съдебните изпълнители на Казахстан е забранила на руския Център за космическа инфраструктура да прехвърля активите и имуществото си извън страната и е наредила на ръководителя на структурата да остане в Казахстан.

 

Според медията решението е взето след натрупан дълг на руската държавна компания в размер на 13,5 млрд. тенге (29,7 млн. долара) към казахстанско-руското съвместно предприятие "Байтерек".

 

Компанията "Байтерек" е създадена през 2005 г., за да осигури постепенното преминаване към екологично безопасни ракети, като същевременно се премахнат ракетите "Протон", които използват силно токсично гориво.

 

Действията на Казахстан идват дни след като ръководителят на руската космическа агенция Роскосмос Юрий Борисов публично критикува казахстанския министър на комуникациите Багдат Мусин за решението на екипа му да отложи изграждането на нова площадка за изстрелване на космически апарати в Байконур. Мусин нарече критиката на Борисов "дипломатическа грешка".

 

Космическият комплекс Байконур е построен през 50-те години на миналия век като полигон за изпитания на първата междуконтинентална балистична ракета на Съветския съюз - Р-7. По-късно полигонът е трансформиран в космодрум, като на 4 октомври 1957 г. от него е изстрелян първият в света изкуствен спътник - "Спутник".

 

На 12 април 1961 г. от Байконур е изстрелян и първият в света пилотиран космически полет на Юрий Гагарин. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Русия продължава да използва космическия комплекс "Байконур", като от 1994 г. го наема от Казахстан.

 

В опит да намали зависимостта си от Байконур през 2012 г. Русия започва изграждането на космодрума "Восточний" в далекоизточната Амурска област, близо до китайската граница. През годините са постъпвали редица сигнали за корупция, свързани със строежа. Десетки хора, участвали в планирането и изграждането на съоръжението, са арестувани по обвинения в присвояване и измама.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4156 |09.03.2023 Георги Лозанов: Въпросът с паметника не е решен поради игри и ходове на руското посолство . 3| 3263 |08.03.2023 По ”Северен поток” газ вече няма, но колко ли руско влияние е текло към Германия?! . 0| 4528 |02.03.2023 Николай Слатински: Събужда ли се руското общество!? . 13| 5060 |28.02.2023 Аламанов: Руското посолство спуска послания на партии. Слави Василев: А американското сугестира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads