Реклама / Ads
3| 3062 |01.01.2023 НОВИНИ

КЕВР прие цената на газа за януари. Увеличението е с 22% спрямо декември

.
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец януари. нейният размер е 179.33 лв. за мегаватчас (MWh), което е с 22.07% повече спрямо цената на синьото гориво за м. декември. Тази цена е без такси (за достъп, пренос) и налози (акциз и ДДС).
 

На цена от 179.33 лв. за мегаватчас „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. КЕВР утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от "Булгаргаз" ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

 

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" (IGB) на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво. 

 

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г., "Булгаргаз" е сключил за месец януари три договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона, посочва още от Комисията. Дружеството е сключило и договор за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа. В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от ПГХ "Чирен".

 

Утвърдената цена от 179.33 лв./MWh е значително по-ниска от предложената прогнозна цена в първоначалното заявление на "Булгаргаз" в размер на 204.14 лв./MWh и малко под предложената от дружеството по-ниска цена от 179.72 лв. за мегаватас. Основните причини са намалението на борсовите индекси на международните пазари в края на декември, както и значително по-ниския от планирания добив от газовото хранилище в Чирен поради мекото време. Общественият доставчик е нагнетил виртуално в хранилището допълнителни количества природен газ. В резултат на това е снижена осреднената цена на съхраняваните количества, нагнетени основно през летните месеци, когато на международните борси газът достигна изключително високи ценови нива. С намаляването на цената на нагнетеното синьо гориво от Чирен, което е ценообразуващ елемент в общия микс, се допринася за постигане на по-ниска крайна цена на газа за януари.

 

Цената за м. януари е значително по-благоприятна в сравнение с индексите на европейските газови пазари за доставки през месец януари, които са на нива от 118 евро за MWh, посочват от КЕВР. Председателят на Комисията Иван Иванов посочва, че няма  да има промяна в цените на парното и електрическата енергия от 1-ви януари 2023г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2915 |01.01.2023 КЕВР ще оповести цената на синьото гориво за януари . 18| 3250 |01.01.2023 15 години от приемането ни в Европейския съюз . 13| 3489 |30.12.2022 ЛНР прие нова конституция. Интегрира се към Русия . 12| 3513 |28.12.2022 БСП с призив: Да се предприемат всички действия за защита на Христо Грозев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads