Реклама / Ads
0| 2976 |08.09.2022 НОВИНИ

Киев: Русия иска да открадне АЕЦ “Запорожие”

.
Ръководителят на украинския атомен енергиен оператор обвини Русия в четвъртък, че се опитва да "открадне“ най-голямата ядрена централа в Европа, като я изключи от украинската електрическа мрежа и я остави на ръба на радиационна катастрофа.
 

Запорожката атомна електроцентрала е без външен източник на електроенергия от понеделник и получава захранване за собствените си системи за безопасност от единствения от шестте й реактора, който остава в експлоатация, каза шефът на "Енергоатом" Петро Котин пред "Асошиейтед прес".

 

"Опитваме се да поддържаме този блок да работи колкото е възможно повече, но в крайна сметка той ще трябва да бъде спрян и тогава станцията ще премине към дизелови генератори“, каза той, добавяйки, че такива генератори са "последната защита на станцията преди радиационна злополука".

 

Котин посочи, че заводът има достатъчно дизелово гориво за 10 дни. След това ще трябва да се доставят около 200 тона дизелово гориво дневно за генераторите, което според него е „невъзможно“, докато централата е окупирана от руските сили.

Украйна и Русия си размениха вината за обстрела, който повреди части от централата, както и преносните линии, които я свързват с електрическата мрежа на Украйна и осигуряват захранване за критичните охладителни системи, които са необходими за предотвратяване на срив.

 

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия на ООН Рафаел Гроси предупреди Съвета за сигурност на ООН тази седмица, че "може да се случи нещо много, много катастрофално“ в централата и призова Русия и Украйна да създадат зона за сигурност.

 

Според Котин руските сили имат налудничавата идея да превключат централата към руската електропреносна мрежа. По думите му целта на Кремъл е да открадне цялата електроенергия, която тя произвежда. Според него силите на Москва са дали на ръководството на централата план от 10 страници преди около три или четири седмици за свързване на централата към електрическата мрежа в Крим, който бе анексиран от Русия през 2014 г. В същия ден руснаците започнаха да обстрелват електропроводите, които свързват централата с украинската мрежа, а в понеделник последната линия беше прекъсната.

 

Това остави централата в "островен режим“, което означава, че получава енергия от единствения си работещ реактор, изключително необичаен и нестабилен начин за работа на ядрена централа, който според Котин не трябва да продължава повече от два часа, но сега е в сила за повече от три дни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2803 |08.09.2022 Латвия иска да се откъсне от руската патриаршия . 0| 2901 |08.09.2022 Юлиан Попов: ”Газпром” е оръжие. Все едно преговаряме с военното министерство на Русия . 0| 2767 |08.09.2022 Какви оръжия може да изпрати КНДР на Русия? . 0| 2710 |08.09.2022 ДАНС изиска документи за „Булгаргаз“, свързани с работата на предишното ръководство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads