Реклама / Ads

0| 7569 |21.06.2022 НОВИНИ

Кирил Петков казал на Караджов: Не искам, ако падне кабинета, онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите

.
Гроздан Караджов
Много големи борци сте срещу корупцията, когато става дума за ИТН и МРРБ. Но не и към агенциите и министерствата, които се контролират от ПП. Това каза в парламента министър Гроздан Караджов.

Ще ви разкажа един разговор между мен и вас, обясни Караджов, към Кирил Петков.  С очите гледам българските граждани и Вас. В кабинета ми веднъж ми казахте - виж искаш ли да ти кажа защо искаме да има проверки от НС за плащанията то ТРП. Не е защото не ти вярваме, ми каза ти тогава.

 

Ние не вярваме, че ти ще откраднеш пари. Но не искам, ако падне кабинета, онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите. Ето това е истината за вашия прословут контрол и вашата прословута корупция в МРРБ. Ето затова бе този театър пред НС. Да има контрол, да влизаме в зала - защото ви е страх от служебен кабинет ли? Да не би вас да ви е страх от служебен кабинет?! 


Не смятах да взимам думата, докато не чух да се говорят лъжи от премиера. И понеже две седмици слушам лъжи по мой адрес, си нося папка с документи. Петков и Василев изсипаха помия без да съм заслужил. За всяка лъжа днес съм си донесъл документ, за да и отговоря. 

 

Трогателният разказ за поръчките, за дупките и как видите ли той премиерът искал 100 процента тежест и най-ниска цена, за да няма място за манипулиция. Казах ви да го въведете със закон. Дайте постановление да я въведем тази прекрасна идея. Като ме гледате пред очите ще излъжете ли народните представители, които са ви избрали тука. 


Няма да обяснявам защо в едни поръчки с 230 различни дейности с 230 единични цени. Всеки, който има познания по ЗОП ще ме разбере от първа дума. Защо тази прекрасна идея не я бетонирахме с постановление на МС. Защо да не важи за всички министерства, за Агенция Митници, за НАП? Няма структура, която да е заложила на най-ниска цена за критерии за избор. При повечето от тях цената има дори по-малка тежест от качествената оценка. Къде е тази принципност сега. 


МВР- 50 на 50 - оценяваме доставка на оборудване за 15 млн. лева. Кое е качеството, което оценявате?! Вие сте високата каса, а ние сме нисшата. По-нисшите същества вечно са крадливите. В МО имате надграждане на електронната система и го оценявате със 60 процента, а цената 40. А на мен ми се сърдите за обратното.   Извадил съм над 50 такива примера. 


Агенция Митница има пет поръчки, при което качеството  60 процента, а цената 40 процента. Как оценявате качеството на пълнене на дупки? И накрай за НАП- има една невероятна поръчка за услуги за 7 млн. лева - 50 процента качество и цена. Как предварително мерите качеството на ксерокопирните услуги. Как оценявате качеството, а при дупките можете. 


Двойният стандарт е този, който сложи прът в колелото на коалицията. Отношението ви към трето качество хора към ИТН доведе до разрив.

 

“Лъжите продължават. Продължаваме лъжата кой искал да се плащат 3.9 млрд.лева. Имаме документи по този въпрос. Чували сте всички, че това съм аз. Нали гласувахме в зала… Обаче въпреки всичко Гьобелс казва една лъжа да се повтаря сто пъти и ще стане истина. С високо вдигнато чело казвам - колкото и пъти да се изрече една лъжа, тя ще си остане просто една лъжа и няма никакво значение колко пъти ще бъде продадена на хората.

 

Всички си спомняте, че тук в НС се взе решението за 2.4 млрд. от тази сума. (...) На 10 септември миналата година тук в тази зала вицепремиерът, който тогава е служебен министър на финансите, предлага “преди да бъдат прекратени договорите за текущи ремонти, да бъдат анексирани и бюджетът да разплати незаконно възложени те ремонти по тях”. В него не пише за контрол. Не пише за каквато и да е проверка от междуведомствена комисия, както бях предложил. Онзи ден ви видях бодро да разказвате за основни ремонти под прикритие на текущи ремонти. Не ги ли видяхте на 10 септември, когато искахте да похарчите 1.3 млрд. без никакъв контрол? Незаконните строежи не ги ли видяхте?”, заяви регионалният министър.

 

“Мнозина от вас бяха депутати в онзи парламент и си спомнят скандала с мирис на корупция. Задават медиите въпроса - засега не е ясно какво накара Василев и Комитова да преобърнат мнението си на 180 градуса. Корупцията си е корупция винаги. Няма значение от кого се прави и не знам дали същото важи за ПП и вас, но ако някой прокарва интересите на пътностроителните фирми, то не съм аз и ИТН. И ако някой е брокер, не съм аз. Вие сте започнали работата още през лятото миналата година и досега не сте спирали брокерите”, посочи Караджов.

 

Премиерът Кирил Петков отвърна: "Ще ви кажа нещо много просто. Знаете ли как това правителство може да бъде най-стабилното в историята ни? С няколко бързи хода - плащаме 3 милиарда и 900 милиона на господин Караджов с неговите 40% оценка в скритите стаи на МРРБ. Тошко Йорданов забравя за Македония. Господин Борисов звъни на телефона, вдигаме му, казваме му, че ще се разберем и дясната страна млъква. А от ляво от ДПС единственото, за което не трябва да се говори е “Магнитски“. Там е притеснението и големият страх. Когато питах Трифонов защо 40%, той каза, че нямам проблем с Караджов, а с него, защото Караджов е просто брокер".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3362 |21.06.2022 Вот на недоверие: Парламентът обсъжда съдбата на кабинета „Петков” /на живо/ . 0| 2925 |21.06.2022 Петков с куп контрааргументи на мотивите на ГЕРБ за вота на недоверие . 0| 2229 |21.06.2022 Кирил Ананиев към управляващите: Не съм сигурен, че сте компетентни . 0| 2210 |21.06.2022 Петков лаконичен на влизане в НС. Надявал се на 121 гласа срещу вота на недоверие
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ