Реклама / Ads
5| 2594 |02.05.2023 НОВИНИ

Кирил Петков: Нито аз, нито Христо Иванов, нито ген. Атанас Атанасов са част от предложения състав на МС

.
Източник: стопкадър
”Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) представиха на пресконференция състава на проектокабинет начело с Николай Денков.

"Първи и най-важен принцип е да започнем да решаваме проблемите на хората. Втори най-важен принцип е изпълнението на предизборните обещания. Трети принцип - водеща е експертността".

 

Това каза съпредседателят на коалицията Кирил Петков.

 

Той потвърди, че няма да е част от проектокабинета. Атанас Атанасов също остава извън него.

 

"Ние сме готови да не оглавяваме голяма част от парламентарните комисии, за да може парламентът да има ясен и твърд контрол върху правителство на малцинството", добави Петков.

 

"Осъзнаваме колко сложна е политическата ситуация. Ето защо нито аз, нито Христо Иванов, нито ген. Атанас Атанасов, нито Владислав Панев са част от предложения състав на МС".

 

"Николай Денков е издигнат за министър-председател. Петков посочи, че акад. Денков е сред топ учените в света", допълни той.

 

Според Петков, един от водещите принципи, от които се водят, е именно експертния характер на проектосъстава.

 

"България има нужда от управление. Заявката за конституционни промени в правосъдието трябва да ги приведем до реален резултат, ако зад тях се крие реална готовност. Гласувахме на акад. Денков той да престави екип, който да изпълни програмата, а той координира и самото съставяне на програмата. Като учен от световна класа, ние гледаме на него като на човек с голяма политическа тежест. Той може да говори с всички, включително с нашите опоненти, да придържа разговора към руслото на политиките, за да има резултат. Той се ползва с нашата подкрепа. Работили сме с него за събирането на този екип. Едно правителство на малцинството ще зависи от парламентарния тил, който ще има във всяка комисия във всяка точка по всяко законодателно предложение. Ще трябва да осигуряваме тази подкрепа на база не на предходни формати, а за всеки отделен ден", посочи Христо Иванов от ПГ на ПП-ДБ.

 

Ген. Атанас Атанасов допълни, че това е опит на коалицията за възстановяване на парламентарната република, водена от безспорен този авторитет като акад. Денков. По думите му това е цялостно усилие за българския парламент да започне да кове необходимите закони и да прие нормативните актове, за да заработи българската държава като нормална държава и член на ЕС.

 

Акад. Денков посочи, че е наясно с натрупаните проблеми, тежкото политическо противопоставяне и застой на необходимите реформи, за да се движим напред. "От моя гледна точка имаше основна задача за подготовката на такъв екип - хора, които да могат да изготвят управленска програма - да се утвърди реалистична програма, която да се ползва подкрепа от Народното събрание и всички политически сили и да бъде приложена от хора, които могат да я изпълнят. Поехме инициативата с ясното съзнание, че хората очакват решения, да се отпуши политическата система и да се върне парламентарната република", заяви още Денков.

 

По думите му има 5 основни приоритета, които са залегнали още от предизборната програма. "Програмата е подготвена за 18 месеца. Без да имаме ясна политическа подкрепа би било твърде неясно да се изготви програма за пълен мандат от 4 години. Сутринта програмата е изпратена на експертите на ГЕРБ", заяви още той.

 

"Предложението за финансов министър е Асен Василев - това е най-подходящият кандидат, той е изключително подготвен. Имаше много политически атаки срещу него в последните години, за да бъде дискредитиран. Той се справя блестящо със задачата си като финансов министър. Всички негови прогнози, които той направи, се сбъднаха", заяви още Денков.

 

"По-добър финансов министър от Асен Василев за мен няма", посочи той.

 

Ето и останалите номинации, представени от Денков:

 

♦ Андрей Янкулов - министър на вътрешните работи
♦ Юлиан Попов – министър на околната среда и водите
♦ Георги Гвоздейков - министър на транспорта
♦ Радослав Рибарски - министър на енергетика
♦ Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа
♦ Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството
♦ Милен Матеев - министър на правосъдието
♦ проф. Христо Даскалов - министър на земеделието
♦ Юлиан Войнов - министър на икономиката
♦ Генка Петрова - министър на образованието и науката
♦ проф. Христо Хинков - министър на здравеопазванетоРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3047 |02.05.2023 Излезе неофициален списък с имената в проектокабинета ПП-ДБ: Кирил Петков не присъства . 12| 2829 |29.04.2023 Кирил Маричков и вечният бунт през музиката . 14| 2443 |28.04.2023 Дж. К. Роулинг, Джъд Лоу и куп знаменитости призоваха за освобождаването на Навални . 10| 2837 |28.04.2023 Николай Денков: Още няма решение за кабинет, но виждам Асен Василев и Кирил Петков в изпълнителната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads