Реклама / Ads
24| 3827 |17.12.2021 НОВИНИ

Кирил Петков покани Столтенберг у нас. Той: Увеличете инвестициите във военните технологии

.
Кирил Петков, Йенс Столтенберг Източник: БГНЕС
Министър-председателят Кирил Петков покани генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг у нас. Петков e на първото си посещение в Брюксел.
 

Първият му разговор беше със Столтенберг в централата на Алианса. Петков покани генералния секретар на Алианса в България. По време на разговора са обсъдили струпването на руски военни по границата с Украйна, отношенията с Русия и ситуацията в Черно море.

 

"Може да има много голяма синергия между военната и гражданската инфраструктура, която може да бъде използвана и за военни цели. Може би втори мост до този в Русе над Дунав би бил много интересна точка от стратегическа важност. В този смисъл, когато включим тази инвестиция, мисля, че изпълняваме целта за 2% разходи от БВП за отбрана", заяви Петков.

 

“Виждаме струпване на военна мощ, както и дронове по западната граница на Русия. Нямаме яснота около това струпване - на какво се дължи. Виждали сме как Русия напада Украйна. Виждаме все по-агресивни съобщения от страна на Руската федерация. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на съвместна пресконференция с министър-председателя Кирил Петков.

 

Според Столтенберг въпреки напрежението няма опасност за нито една държава, която е членка на НАТО. “България допринася по различни начини за сигурността в Черно море. Видяхме, че България инвестира в нови изтребители, както и кораби. Страната увеличи средствата за отбрана. България помага и за стабилността в Западните Балкани и Косово. Трябва да продължат инвестициите в инфраструктура и технологии”, подчерта той.

 

Петков заяви, че позицията на България за Украйна е изцяло в тон с тази на страните-членки на НАТО и ЕС. Той каза това по време на брифинга с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в щаб-квартирата на Алианса в Брюксел. 

 

„Позицията ни по въпроса за Украйна е изцяло в тон с позицията на партньорите ни от НАТО и ЕС. В този смисъл ще се радваме да дадем нашия конструктивен принос. Разбира се, дипломатическият начин за решаването на тези проблеми би бил най-добрият.“

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2734 |17.12.2021 Омбудсманът поиска от премиера Петков компенсации за битовите клиенти на природен газ . 10| 4027 |17.12.2021 Премиерът Петков се среща с Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на НАТО . 7| 3046 |16.12.2021 Кирил Петков заминава в Брюксел, среща се с Урсула фон дер Лайен и Столтенберг . 26| 10103 |16.12.2021 Атанасова язвително: Г-н Петков не изпълни първото си обещание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads