Реклама / Ads
0| 3633 |01.04.2022 НОВИНИ

Кирил Петков: Правим нова проверка на Gemcorp за връзки с Русия

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
Подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на нова проверка от българските служби за предходно участие на свързани с Русия лица в нея, като няма да се допуснат съмнителни капитали у нас. Това обяви за bTV министър-председателят Кирил Петков.
 

Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти, като след разпита си в прокуратурата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че правителството е подписало „меморандум с неясни фирми за милиарди“. Медийни публикации свързаха фонда с руски олигарси в по-ранен период.

 

Петков благодари на разследващите журналисти за изнесената информация и обяви, че „тези факти ще ни накарат да направим много внимателна проверка, защото нашата беше на база на сегашното състояние“.

 

„Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск“, обяви министър-председателят.

 

Вицепремиерът Асен Василев обяви, че компанията е дошла с представители на американското посолство, но вчера от дипломатическата мисия се разграничиха от Gemcorp.

 

„Американското посолство просто и ясно каза, че не застават зад тази инвестиция – нито са „за“, нито са „против“, просто се оттеглят от тази дискусия“, коментира Петков, като допълни, че първата среща на Василев с другата обявена като американска енергийна компания в меморандума – IP3, е била по време на визита в САЩ.

 

Премиерът подчерта, че е подписано „общо писмо за намерение“, но няма абсолютно нищо конкретно като реален договор: „Те просто казаха: „Ние имаме средства, които бихме искали да инвестираме в посока енергетика“.

 

Междувременно от Министерството на финансите разпратиха уточнение за мемурандума с Gemcorp.

 

А вчера Посолството на САЩ у нас се разграничи от меморандума за милиард долара за зелена енергия и алтернативни източници на газ, който подписаха преди седмица българското правителство и инвестиционния фонд Gemcorp.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3596 |01.04.2022 Кирил Петков отиде на ГКПП „Капитан Андреево“ . 0| 4485 |31.03.2022 Премиерът Петков: Руски агенти мътят водата ни със Северна Македония . 0| 3481 |31.03.2022 Кирил Петков: Българската прокуратура е започнала да работи като репресивен орган . 0| 3968 |31.03.2022 Петков: Законността в България се връща. Г-н Гешев вече е абсолютно компрометиран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads